El Pas de la Casa demana la gratuïtat del túnel d'Envalira
Iniciativa Publicitària i l’associació de botiguers creuen que hauria de ser de franc per als residents, per als qui hi treballen tot l’any i per als proveïdors
Les associacions de veïns i de comerciants del Pas de la Casa reclamen l’accés gratuït al túnel d’Envalira per als residents i per a aquells treballadors que tinguin contracte anual o indefinit, així com per als proveïdors que els porten la mercaderia a les seves botigues. El president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, recorda que és una demanda històrica i creu que ajudaria les famílies del poble. “Fa anys que ho demanem i voldríem que se solucionés aviat perquè, cada dia, moltes persones han de pagar per venir a treballar, per anar al metge o per fer tràmits al centre del país.” Carrié deixa molt clar que la seva reivindicació no és aconseguir que sigui gratuït per a tothom, sinó només per a aquest col·lectiu. “No volem que sigui gratis. Entenem que hi ha concessions que cal respectar però sí que la nostra gent mereix un tracte especial”, afirma.
El president de l’associació de comerciants, Òscar Ramon, opina que seria de “justícia” alliberar-los d’aquest peatge. “És una qüestió de justícia, ja que som els únics a Andorra que paguem per arribar a casa nostra o a la nostra feina. Si a la resta del país no es fa, per què aquí sí?”, es pregunta. Per a Carrié, aconseguir-ho seria millorar la vida de la gent del poble. “Volem fer les coses de la millor manera possible, i tenir la gratuïtat del túnel seria una mesura intel·ligent que animaria el poble.”
Elisenda Montaner, codirectora de l’hotel Kandahar, és una de les impulsores de la protesta i una de les veus més crítiques amb aquesta “discriminació” que pateixen. “És un tracte totalment discriminatori perquè paguem dues vegades. Primer el nostre túnel i després els de la resta.” Ella també té clar que no vol que sigui de franc per a tothom, ja que això “perjudicaria el Pas si els turistes francesos no es queden i van a Soldeu o al Tarter”. Montaner també demana que s’elimini el cens emfitèutic, un impost que, “només es paga aquí”.
Els residents tenen un descompte del 50% quan passen pel túnel i paguen 3,40 euros dels 6,8 que val, un fet que per a aquells que no viuen al poble els pot suposar 163,2 euros al mes en peatges. El descompte satisfà els representants socials però ells aspiren a més. “En el seu moment es va optar pel descompte, que ens va molt bé, però encara voldríem més”, diu Carrié.
Ramon, per la seva part, indica que la gratuïtat seria el darrer pas. “Ja fa anys que tenim el descompte i estem contents però ens vam quedar aquí i no hem anat més enllà. És un bon moment per aconseguir-ho.”