La Mútua Elèctrica tirarà endavant la minicentral hidroelèctrica d'Aixovall
El Govern ha inclòs la planta al Registre d’instal·lacions hidroelèctriques i la companyia ja té ha aparaulat que el comú aprovi el decret d’ús d’aigua
La Mútua Elèctrica de Sant Julià, a través de Productora Elèctrica Renovable, SA (Persa), la societat que comparteix amb les altres companyies parroquials, podrà construir la minicentral hidràulica al riu Os, al seu pas per Aixovall, un cop Govern ha introduït la instal·lació al Registre d’instal·lacions elèctriques i ha arribat a un acord amb el comú perquè permeti l’ús de l’aigua. El portaveu de la companyia, Joan Carles Grau, va entregar ahir l’últim document que li demanava la corporació per completar la sol·licitud i ara espera una resposta positiva en uns dies. “Hem arribat a un acord entre les tres parts però queda que el comú aprovi el decret perquè la competència és seva. L’edicte que va publicar el Govern al BOPA és el primer pas i si tot es confirma, com així espero, la minicentral podria ser una realitat en els pròxims mesos.” Grau recorda que les negociacions amb la corporació que dirigeix Josep Miquel Vila s’han allargat un parell d’anys però que ja veuen el final. “Ens han enviat una carta en què diuen que autoritzen a fer el projecte i gràcies a això Govern va poder incloure la instal·lació al registre, però fins que no ens donin el decret de l’ús de l’aigua no podrem començar”, va reflexionar.
La minicentral hidroelèctrica es construirà en un magatzem, propietat de la Mútua que abans s’haurà d’arranjar. Està previst que tingui un cost d’uns 2,5 milions d’euros i tenen un termini per aixecar-la de divuit mesos, un temps “suficient” per fer-la, tot i que no faran cap obra fins que tinguin la documentació del comú. “Aquest termini va començar ahir mateix però sense el decret no iniciarem els treballs. Preveiem rebre’l en pocs dies i, tenint en compte que la central d’Arcalís la vam construir en set mesos, sabem que hi haurà temps suficient”, va dir Grau.
La planta funcionarà amb una potència màxima de 500 quilowatts (kW) per hora, la qual cosa no vol dir que vagi sempre a aquesta potència. La d’Arcalís, per exemple, funciona majoritàriament a 400 kW. En total, la planta podrà generar uns 3,5 milions de kW per any, “una proporció molt petita si es té en compte que el consum total és de 56 milions, però permetrà a la Mútua comprar aquesta energia a Persa més barata que a FEDA i augmentar la capacitat de producció del país i, en conseqüència, deprendre una mica menys dels països veïns”.
Persa és una companyia que neix l’any 2016 fruit de la unió entre la Mútua Elèctrica de Sant Julià, Nord Andorrà, la companyia de distribució elèctrica de les valls del nord, i l’encampadana Sercensa per concórrer en els diferents concursos que l’executiu va treure per construir minicentrals hidroelèctriques.