Meteorologia

Es registra la temperatura més alta en un mes de febrer des del 1935

L’estació de la central de FEDA indica que dimecres es va arribar als 22 graus i la de la frontera del Runer, als 26, però es va instal·lar fa deu anys

Es registra la temperatura més alta en un mes de febrer des del 1935

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

L’observatori meteorològic situat a la central de FEDA va registrar dimecres passat una temperatura de 22,5 graus centígrads, la més elevada en un mes de febrer des que es van començar a recollir dades el 1935. No va ser l’únic amb indicadors per sobre dels 20 graus, ja que el de la Borda Vidal, a la frontera del riu Runer, va superar els 26, a falta de confirmació definitiva. “És excepcional la situació que tenim des de fa dues setmanes amb aquest anticicló que provoca temperatures molt càlides i afavoreix que hi hagi aquests rècords”, explica la investigadora del Cenma Laura Trapero. Des de fa quinze dies tota la península Ibèrica està immersa en aquest anticicló produït per les bosses d’aire calent que venen del nord d’Àfrica i que ha provocat “que en diversos dies consecutius, a cotes de 2.600 metres, ni a la nit han baixat les temperatures dels zero graus. Això és molt elevat”, insisteix. Durant el dia estan registrant dades més “elevades del normal” i, per exemple, a l’estació del bony de les Neres, al coll d’Ordino, la màxima de dimecres va ser de 13,5 graus.

El meteoròleg d’RTVA Josep Tomàs titlla “d’excepcional” aquest febrer i recorda que la dar­rera nevada es va produir el 23 de gener. Des d’aleshores les temperatures no han parat de créixer, excepte en dies puntuals que “han donat una pausa”, i afegeix que hi va haver una situació d’inversió tèrmica que ha permès mantenir la neu. “A les cotes altes la temperatura era inferior a les baixes i a les nits, en aquesta zona on es concentra la neu sí que gelava, per això les pistes han aguantat bé”. Tomàs apunta, però, que des d’ahir les temperatures van començar a baixar lleugerament i ho seguiran fins a la setmana vinent, quan es produirà una borrasca i amb ella noves precipitacions. “Avui ja han baixat i demà ho faran una mica més, però fins dilluns no es notarà un canvi important. Serà aleshores quan vingui la borrasca i es poden produir nevades a partir dels 1.500 metres. Això no vol dir que no nevi a cotes inferiors.”

Ni Trapero ni Tomàs volen atribuir la situació meteorològica al canvi climàtic, ja que “és molt més complicat que unes temperatures altes”, indica la primera, mentre que el segon afegeix que “és només una dada que per si sola no indica res més que una situació d’excepcionalitat”.

D’altra banda, el Cenma també va publicar el mapa Sarif en el qual es mostra el perill d’incendi forestal d’Andorra i presentava fins a 14 punts de risc, quatre dels quals elevat. Trapero, però, aclareix la situació i explica que “això no vol dir que s’iniciïn focs, sinó que per l’estat de la vegetació, si se’n produís un, en algunes zones podria ser més greu que en d’altres”. Tot i això, indica que “els incendis són els grans oblidats en aquestes dates”. El director de Protecció Civil, Francesc Areny, comparteix l’opinió però no ha pres cap decisió restrictiva. “El mes de febrer és una època sensible per a la proliferació d’incendis i en recordo força. De moment no hem fet cap recomanació però si persisteixen les altes temperatures, ens podríem plantejar prohibir la crema que fan els pagesos i els focs fora de les zones habilitades.”

tracking