El comú insisteix en la Casa de la Muntanya i reformarà Casa Ferino
La corporació publica de nou l’edicte per renovar l’espai on s’ubicarà aquest projecte per “experimentar la muntanya
El comú insisteix en el projecte de la Casa de la Muntanya i torna a treure un edicte per reformar Casa Ferino, l’espai on s’haurà d’ubicar. La idea es va presentar fa uns mesos i pretén ser un lloc que a través de les noves tecnologies permeti als visitants gaudir “de l’experiència de la muntanya” amb passejos virtuals i mapes 3D, però també que sigui un espai on les empreses relacionades amb la natura i el medi puguin desenvolupar nous projectes, i finalment engloba un espai per a la formació dels cossos especials i d’altres entitats que hi vulguin formar part. Després que el comú declarés desert el primer concurs per arranjar Casa Ferino en quatre espais el desembre passat, ara el torna a treure, pensant que és un moment més adequat per a les empreses constructores.
“En aquell moment s’estaven fent molts treballs de gran envergadura, com ara les reformes de les avingudes Meritxell i Carlemany, i fins i tot la plataforma de Soldeu, i el nostre projecte era més modest i per això no va tenir gaire èxit. Ara creiem que és una època millor i estem segurs que serà més llaminer per a les empreses”, va explicar el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Pons, un dels encarregats de desenvolupar el projecte, que recorda que el primer concurs es va declarar desert perquè “només van presentar dues ofertes i estaven molt per sobre del que el comú havia pressupostat”. Per a aquesta nova convocatòria, s’ha rebaixat encara més el pressupost, que serà de prop de 250.000 euros, quan l’anterior era de 275.000. Per Pons, la raó per a aquesta rebaixa torna a ser el moment. “El projecte en general és molt similar al que vam plantejar aleshores, però sí que hem pensat alguna modificació, que junt amb l’actual conjuntura ens fa reduir una mica el pressupost estimatiu”.
Les empreses interessades poden retirar el plec de bases del concurs al servei de Tràmits del comú i presentar les seves ofertes abans del 24 de maig, dia en què es farà l’obertura dels sobres. La voluntat del comú és començar les obres a l’estiu per poder obrir a la tardor la part de coworking i la formativa, mentre que s’esperarà fins a l’hivern perquè els visitants puguin gaudir també de les experiències virtuals a la muntanya. “Això ha de ser un espai que englobi tres branques; una primera perquè el públic pugui experimentar la muntanya, un segon espai reservat a la cocreació amb eines de realitat virtualitat, maquetes 3D, desenvolupar projectes amb drons... i un tercer dedicat a la formació”, detalla Pons. A més, també inclourà la caseta d’informació turística de la parròquia, que actualment està al Centre esportiu d’Ordino. Una de les parts més rellevants serà l’aposta per les noves tecnologies i el desenvolupament de nous projectes i productes relacionats amb la muntanya. En aquest sentit, destaca el paper que tindrà Actuatech. “El clúster d’esports i muntanya d’Actua és amb qui col·laborà aquesta part empresarial i aquí hi tindran cabuda programes amb drons o imatges per satèl·lit que col·laborin amb el Cenma o els bombers, fent rescats a la muntanya”, va expressar.