Sant Julià de Lòria
La tirolina de sis places més gran del món s'inaugurarà al novembre
La constructora assumirà 1,5 milions en títols, Naturlandia, 550.000, i el comú avançarà la resta
Simulació de la tirolina
Sant Julià i Camprabassa comptaran a partir del novembre amb la tirolina de sis places més llarga del món i la que tindrà més desnivell. Unirà l’espai entre les cotes 2.000 i 1.600 de Naturlandia i passarà a ser l’atracció estrella de la zona de Camprabassa. El comú espera tenir els permisos de construcció al juny per poder iniciar els treballs al juliol i, amb un calendari intensiu de treball, que pugui estar llesta el penúltim mes de l’any. El giny permetrà baixar simultàniament a sis persones que podran regular al seu ritme la baixada. L’opció més radical serà la de baixar a la màxima velocitat, que podrà arribar a ser de fins a cent quilòmetres per hora. En aquest cas el descens durarà un minut i mig. Es podrà optar per una modalitat menys ràpida que comportarà que el trajecte s’allargui fins als tres minuts. Cada baixada costarà sis euros i cal veure en el futur com interacciona dins de les activitats de Camprabassa.
El cost global serà de 5,5 milions d’euros, que quedaran coberts per una emissió de deu mil accions a un preu de 550 euros cadascuna. D’aquest conjunt de títols la constructora de país que s’encarregarà de les obres se’n quedarà gairebé un 30% per valor d’1,5 milions, mentre que Naturlandia adquirirà un 10%, equivalent a 550.000 euros. El comú de Sant Julià inicialment cobrirà l’altre 60%, que estaria lleugerament per sota dels 3,5 milions d’euros. Aquesta repartiment inicial no significa que la corporació hagi de posar els diners perquè s’han engegat converses per a la venda d’accions. Hi ha dos bancs del país, segons les fonts consultades, que haurien mostrat interès a adquirir títols, així com una de les empreses més grans.
L’estudi de viabilitat del projecte indica que anualment hi hauria un nombre de baixades que serien suficients per obtenir un benefici d’entre el 6% i el 12%. Aquestes xifres es basen en una forquilla d’entre un mínim de 90.000 baixades i un màxim de 180.000. La quantitat es troba en la línia de les que es comptabilitzen al Tobotronc de Naturlandia, amb 120.000 anuals.
La ferma voluntat del comú, segons les mateixes fonts, és poder inaugurar la tirolina abans que acabi l’any i s’ha traçat un pla per a un desenvolupament de les obres que maximitzi els dies de treball per poder complir els terminis. El fet que la constructora sigui part important de la propietat del projecte dona un plus de confiança al comú, ja que seran els primers interessats que la instal·lació sigui modèlica. Un dels punts importants del projecte és l’estudi mediambiental que caldrà aportar per a la instal·lació del giny a la muntanya.
LA PLUJA FA PERDRE 380.000 EUROS AL PARC EL 2018
Naturlandia ha tancat els comptes del 2018 amb un dèficit de 380.000 euros degut al problema de tancament per pluja durant bona part de l’estiu. El mal temps del darrer estiu va provocar que dels 62 dies de juliol i agost el parc només pogués obrir les instal·lacions al complet durant 14 dies. Aquest punt és fonamental perquè Naturlandia acumula el 70% de la facturació a l’estiu i el fet de no poder tenir les atraccions obertes (i el descens de gent que no es desplaça per la pluja) durant 48 dies va derivar en un dèficit que no s’ha pogut recuperar. En el balanç econòmic, però, quan el comú actual va responsabilitzar-se de Naturandia el desembre del 2015 el deute del parc arribava als 11,1 milions d’euros. El tancament de comptes de l’any passat mostra una reducció important fins als 8,3 milions. La previsió de la corporació és que a final del 2019, quan es tanquin els comptes, el deute s’haurà reduït fins als 7,7 milions d’euros. Pel que fa a enguany, en els primer cent dies la facturació ha estat de 730.000 euros amb un augment de 50.000 respecte al 2018.