La Massana
Pal Arinsal ha rebut tres ofertes d'inversors privats els últims anys
David Baró deixa la porta oberta a una possible privatització de l’estació de Pal Arinsal “sempre que interessi”
EMAP, la societat gestora de l’estació de Pal Arinsal, podria privatitzar-se i deixar de pertànyer el cent per cent al comú de la Massana. Almenys així ho va considerar ahir el cònsol major de la parròquia, David Baró, que va recordar que és una possibilitat que ja es va incloure al programa electoral de Ciutadans Compromesos les eleccions comunals passades i que, va augurar, “suposo que també ho dirà el pròxim”. Un escenari que, segons Baró, “es podria estudiar sempre que interessi”. De fet, el mandatari va reconèixer que “en aquests últims set anys” el comú ha rebut “unes tres propostes” per a l’entrada de capital privat a l’estació, si bé va puntualitzar que es va creure “que no eren interessants i no les vam desenvolupar”. “No hem de perdre de vista que EMAP és del poble de la Massana en aquests moments i també cal la seva complicitat”, va sentenciar.
Tres anys més de Vallnord
Aquesta és una possibilitat i ahir, però, es va esclarir el present de Pal Arinsal. En una roda de premsa, David Baró i el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, van anunciar que la societat Vallnord, formada per EMAP i Secnoa, la gestora d’Ordino Arcalís, es manté durant els pròxims tres anys. És a dir, fins al maig del 2022. Un termini que Baró va definir com a “confortable” i que dona marge per plantejar el futur de Vallnord després d’unes negociacions en què s’han evitat “els canvis sobtats”.
“El soci massanenc ha entès molt bé el que pretenia el soci d’Ordino i el d’Ordino el que volia el soci massanenc”, va argumentar Baró, i es va congratular perquè s’ha evitat “una dissolució immediata”. Per la seva part, Mortés va voler deixar clar que “durant aquests tres anys s’estudiarà la fórmula més convenient de tirar endavant o no aquest projecte”, i va apuntar que l’acord representa “la voluntat” de les dues parts.
Així mateix, Baró va confirmar que també es manté la marca Vallnord durant aquests tres anys i que “tant EMAP com Secnoa” podran fer-ne ús. En aquest sentit, el cònsol major de la Massana va avançar que Pal Arinsal la utilitzarà per identificar les seves pistes fins al maig del 2022. Mortés, però, no es va mostrar tan contundent. En qualsevol cas, el mandatari ordinenc va assenyalar que “si creiem oportú la utilitzarem”, tot i que va admetre que aquest és un escenari que s’albira complicat perquè “estem dins de Grandvalira i per tant és difícil conviure en les dues societats al mateix temps”. “Difícilment la utilitzarem”, va pronosticar.
En paral·lel, EMAP i Secnoa han decidit encarregar un estudi per determinar el valor de la marca i així saber el preu a pagar en cas que els massanencs vulguin continuar amb Vallnord. Un altre dels punts destacats del pacte és que el forfet de temporada de Vallnord continua funcionant tres anys més, si bé canviarà el nom i passarà a anomenar-se forfet de les valls del nord. El tiquet començarà a comercialitzar-se l’1 de juliol i tindrà el mateix cost per als residents de tot el Principat indistintament de la seva parròquia.