Societat
L'analítica inicial del cens d'ADN caní la pagaran els comuns
La prova té un cost de 38 euros i la previsió és que les sancions es comencin a aplicar durant la primavera del 2020
Els treballs per sancionar els amos que no recullin les tifes dels gossos avancen a bon ritme. El primer pas és implantar un cens amb l’ADN dels animals per saber de qui és l’excrement. Per fer-ho, però, és necessari realitzar una analítica d’ADN a cada gos i aconseguir així la seva identificació. Es tracta d’una prova que té un cost de 38 euros i que finalment costejaran els comuns. Així ho va anunciar ahir la cònsol menor de la Massana, Olga Molné, després de la reunió de cònsols. El que sí que hauran de pagar els amos d’aquests animals de companyia, a més de la multa, és el cost de l’anàlisi de la femta en cas que no l’hagin recollit de la via pública.
En aquest sentit, Molné va reconèixer que “encara” no s’ha definit la quantitat econòmica de les sancions. No obstant això, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va avançar que la intenció és que el preu de la multa pugui ser el mateix a totes les parròquies. “No hi hauria d’haver cap problema”, va considerar. Respecte a l’entrada en vigor de la normativa, Mortés va destacar que la previsió és que sigui efectiva a partir de l’octubre d’aquest any, si bé es donarà una moratòria de “sis mesos” perquè els amos facin el registre dels seus gossos al cens. D’aquesta manera, les primeres sancions arribaran a partir de la primavera del 2020. Un altre dels punts tractats a la reunió de cònsols va ser la modificació de la Llei de finances comunals. La voluntat és entrar-la a tràmit parlamentari el juliol vinent sota la forma de proposició de llei perquè estigui aprovada el desembre d’enguany. Olga Molné va adduir que el text legal requeria un seguit de canvis, ja que “han anat sortint altres lleis” que obliguen a adaptar-lo a la realitat actual.
La fe, lliure d’impostos
En concret, Molné va apuntar que les modificacions se centren a definir de manera clara quines entitats queden exemptes de pagar tributs comunals. Entre els beneficiats destaquen l’Església, els Coprínceps, el Consell General, el Govern, els comuns i els quarts. En aquesta línia, Olga Molné va voler subratllar que aquestes entitats ja estaven exemptes d’aquests impostos, si bé encara no estava “escrit” a la Llei de finances comunals. “Cada vegada que hi havia una llei ja es preveia que aquestes entitats no paguessin i ara la Llei de finances comunals ho inclou i ho escriu”, va justificar. En paral·lel, també s’ha eliminat el topall de 300.000 euros en l’impost de radicació i s’ha decidit modificar el retorn de l’impost de la propietat. Molné va explicar que si has pagat aquesta taxa i canvies de parròquia et retornaran la part corresponent als mesos que no hi has estat vivint i a la nova parròquia hauràs de pagar sols la part de l’any restant que hi vius.
D’altra banda, Mortés va manifestar que els comuns han acordat col·laborar amb Cal Pal de la Cortinada en l’elaboració d’un inventari de les construccions de pedra seca del país.