El comú suspèn el castell de focs i tanca el berenador de la Comella

L’alt risc d’incendi registrat en zones d’Andorra la Vella obliga a anul·lar l’acte que tanca la celebració de
la Festa del Poble

El comú suspèn el castell de focs i tanca el berenador de la ComellaARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella ha anul·lat el castell de focs d’artifici de Sant Joan que s’havia de dur a terme la nit de dilluns 24 de juny amb motiu del tancament dels actes de celebració la Festa del Poble a la capital. Des de la corporació s’assenyala que el motiu és l’alt risc d’incendi que, segons les dades recollides al Sistema d’avaluació del risc d’incendi forestal d’Andorra (Sarif), es registra a Andorra la Vella. Tot i que sembla que en les properes hores la situació podria millorar pel canvi de la meteorologia, des de la corporació s’assegura que aquest esdeveniment no se celebrarà. El que sí que es farà, tal com estava agendat prèviament, serà la Nit del foc, la festa que tindrà lloc la nit de Sant Joan, quan es faran rodar les falles del Puial a la plaça Guillemó. La diferència rau en el fet que el castell de focs és complicat de controlar un cop s’enlairen, segons la situació actual de perill d’incendi.

Etiquetes:

A banda de l’anul·lació del llançament de coets, Andorra la Vella també va procedir a tancar el berenador de la Comella. La raó és la perillositat que pot comportar encendre un foc en una situació d’alerta de molt perill d’incendi. A la Comella hi ha diversos punts de barbacoa, així que la intenció és eliminar tota possibilitat de foc al bosc. D’aquesta manera s’evita que una espurna pugui generar un incendi que es pugui propagar per zones seques i que sigui complicat d’extingir. No obstant això, el de la Comella és l’únic berenador que s’ha precintat a Andorra la Vella. L’altre, el del Ribaló, continua obert al públic, ja que no compta amb cap punt de barbacoa on es pugui fer foc. Amb l’ar­ribada d’un pont i la possibilitat que molta gent vulgui anar al berenador a passar el dia de festa, es podria reobrir davant la possibilitat que canviï la situació de perill. La crema de rostolls i altres restes als camps també resta prohibida. En definitiva, s’anul·la tot el que preveu el reglament d’enceses de foc.

LA MIRADA EN ELS PETARDS

Des de Protecció Civil es destaca que, de continuar la situació de perill molt alt d’incendi a Andor­ra la Vella, seria convenient posar la mirada en els petards de cara a Sant Joan. “Si la situació es complica aconsellaríem no llançar petards”, va explicar el director de Protecció Civil, Cristian Pons. No obstant això, espera que la situació es calmi per les previsions de pluja pel que fa als propers dies. “Refrescarà una mica l’ambient per poc que plogui i canviarien les condicions del terreny”, hi va afegir. El director de Protecció Civil va manifestar que, a banda de la situació actual i encara que la meteorologia millori, aconsella utilitzar el sentit comú durant les escapades a la muntanya i tenir la precaució de no deixar brossa, a més de vigilar que el foc estigui apagat.

PROPAGACIÓ ALTA DEL FOC EN CAS D'INCENDI

El Sistema d’avaluació del risc d’incendi forestal d’Andorra avalua, a través de les estacions repartides per tot el Principat, quines són les zones que es considera que tenen un perill baix, moderat, alt, molt alt o extrem d’incendi, totes amb un color identificatiu. Segons la investigadora del Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra (Cenma), Anna Albalat, el Sarif és un indicador de com es podria comportar el foc en cas d’incendi. “El perill molt alt (taronja) que Andorra la Vella té actualment vol dir que en cas d’un incendi el foc es podria propagar molt ràpidament”, va explicar Albalat. La investigadora manifesta que l’alerta taronja de la capital respon a les dades que s’extreuen des d’una estació meteorològica en concret que té en compte quatre índexs a la zona. “S’estudien les condicions de temperatura, humitat, velocitat del vent i les precipitacions, i, d’aquestes variables, s’extreuen una sèrie d’índexs, la combinació dels quals determina el nivell de perillositat d’incendi. Cada 12 hores el mapa del Sarif que determina el color de la flama s’actualitza, motiu pel qual cada dia les alertes poden anar variant segons les condicions meteorològiques i superficials.

tracking