Reportatge
L'estiu beneeix el bestiar
La vall de Setúria, a Pal, va acollir ahir la tradicional benedicció dels animals que aquesta temporada estival pasturaran per les muntanyes massanenques. L’acte va aplegar diverses autoritats comunals i va comptar amb la presència del cap de Govern, Xavier Espot.
Un any més la vall de Setúria, a Pal, ha acollit la tradicional benedicció del bestiar que passa a péixer a la muntanya durant els mesos d’estiu. Una festa que va tenir lloc ahir, amb un centenar d’assistents, per reconèixer la tasca dels ramaders i que va acabar amb un dinar de germanor al restaurant del coll de la Botella. I és que més de 300 caps de bestiar, entre bovins i equins, a més d’unes 700 ovelles, pasturaran a partir d’ara sota el sol massanenc. Precisament, el cònsol major, David Baró, va voler deixar clar que la tasca dels ramaders i de la vaquera de la parròquia s’ha “d’agrair” perquè Andorra sense aquest sector no seria Andorra. “Des del comú de la Massana continuem ajudant perquè el sector primari continuï mantenint-se”, va dir Baró.
En aquest mateix sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, que va deixar-se caure per Setúria acompanyat d’una nodrida representació ministerial, va emfatitzar que tant l’agricultura com la ramaderia estan “íntimament vinculades amb la nostra identitat”. De fet, Espot va recordar que des de l’executiu s’aposta “per seguir donant suport al nostre sector primari”, si bé “s’albira un canvi de model” que impulsarà la reconversió, especialment en relació amb el tabac. I és que, segons el líder del Govern, “la indústria vinculada amb el tabac a poc a poc s’havia d’anar reconvertint amb o sense acord d’associació amb la Unió Europea”. En tot cas, per fomentar el canvi, Xavier Espot va posar en relleu que primer cal garantir el relleu generacional. Com? “A través de formacions, cursos de capacitació i d’elements que facin que l’aposta pel sector primari sigui atractiva per a les noves generacions”, va dir el cap de l’executiu. A més a més, va sentenciar Espot, “els ciutadans del país han de prendre consciència que s’ha d’apostar per aquests productes abans que comprar un d’industrial que potser serà una mica més econòmic”.
“Potser paga la pena comprar un producte agrícola de proximitat encara que sigui una mica més car perquè després té un retorn efectiu”, va justificar.
BARÓ I L'ASSOCIACIÓ D'ARINSAL
El cònsol major de la Massana, David Baró, va “celebrar” ahir que hagi renascut tants anys després l’Associació de Promoció Turística d’Arinsal i Erts. I és que, segons Baró, és “important” disposar d’una nova associació amb qui tractar els temes d’aquests pobles. “Vaig estar en contacte amb ells ahir”, va reconèixer el mandatari massanenc. De fet, des de la corporació estan satisfets pel fet que aquest ens “s’hagi reactivat perquè és molt important trobar interlocutors i que l’associacionisme funcioni.” El cònsol major es va mostrar partidari de comentar les inversions que s’hagin de fer als pobles, però va recordar que el comú massanenc les ha augmentat any rere any.