El bitllet del bus comunal d'Andorra la Vella passarà a costar 10 cèntims
El comú adjudica a Novatel l’explotació del transport parroquial, que tindrà vehicles més eficients i arribarà fins a l’hospital
La corporació va aprovar ahir en sessió del consell de comú l’adjudicació a Novatel del servei de bus comunal i ho va aconseguir en bona part perquè va presentar l’oferta més econòmica de totes, amb un bitllet senzill a només 10 cèntims, quan la resta de les ofertes que van fer les altres companyies arribaven gairebé a l’euro. La T-10, la T-40 o l’abonament anual oscil·laran entre l’euro i els 30, unes xifres molt per sota de la resta, que les multiplicaven per 10. “Precisament això és el que l’ha fet guanyar perquè ha posat uns preus simbòlics i és molt important per a la parròquia i per a la ciutat que estem construint”, va afirmar la cònsol major, Conxita Marsol. El contracte serà per deu anys i tindrà un cost de 595.000 euros anuals, i les bases del concurs establien que els vehicles havien de ser de baixa emissió, tenir un desfibril·lador, augmentar la freqüència de pas dels 30 als 20 minuts o anar pintats de vermell i blanc com eren els de fa unes dècades.
Hi haurà tres recorreguts amb noves parades i se’n reforçaran algunes d’especialment transitades en horaris concrets. D’aquesta manera, una línia pujarà per primera vegada fins a l’hospital, “una demanda que ens havien fet moltes vegades”, també s’augmentarà el trànsit als centres geriàtrics d’El Cedre i de Sant Vicenç d’Enclar i a les escoles de la Margineda. Per Marsol, “ho posem fàcil perquè volem promocionar el transport públic”, va insistir. La consellera del PS+I Dolors Carmona es va mostrar molt satisfeta amb l’adjudicació i reconeixia que “el preu baix és allò que ens ha fet declinar l’opció perquè el que volem és potenciar el transport públic amb tarifes baixes i que se’n beneficiïn tots els ciutadans de la parròquia”. No ho estava tant el representant de L’A, Víctor Pintos, qui va mostrar els seus dubtes amb el preu tan baix i va justificar la seva abstenció per no haver pogut veure la memòria econòmica. “Celebrem que les tarifes guanyadores siguin les que són perquè representen un benefici per a la parròquia, però hem de vetllar perquè quan fem adjudicacions tinguem la certesa que es fa correctament i que la concessió no faci fallida en plena explotació”.
L’oposició sí que es va unir i va votar en contra de les addendes al contracte amb el British College per les quals se l’autoritza a ampliar el centre i a construir un edifici per a activitats esportives. A més, s’haurà de construir la protecció per al riu Valira que es finançarà a parts iguals entre l’escola i el comú, que costarà un màxim de 80.000 euros. El PS es va abstenir en l’addenda del contracte amb FEDA perquè la parapública aixequi una estació a dins de l’edifici dels Serradells que talli la pressió de l’aigua que baixarà des de la planta de Ctrasa fins al poble. Carmona va argumentar que una energia produïda pel forn pot ser neta, però no la manera com s’aconsegueix. Els socialdemòcrates tampoc van donar suport a l’addenda al contracte signat amb la família Vinyes per reduir el nombre de places rotatòries de l’aparcament i passar del 50% actual a només el 10. La líder dels vermells no entenia com “si fa uns dies no teníem places d’aparcament, com pot ser que ara ens sobrin i per això en traiem”. També es va adjudicar la concessió pel bar dels Serradells amb un preu de 600 euros al mes.
APARCAMENT SENSE ENTRADA
El comú haurà d’assumir la construcció d’un vial i de la rampa d’accés a l’aparcament del centre històric, ja que amb la urbanització de la zona desapareixerà l’entrada. Marsol va explicar que la sortida que han trobat és pactar amb la propietat perquè els deixin fer una rampa des del futur carrer de la urbanització. De moment ja han reservat 200.000 euros però són conscients que costarà més.