Reportatge

Recerca de menairons

‘El patrimoni mundial en mans dels joves’ és el títol que inaugura el Campus internacional iberoamericà, que té lloc a la vall del Madriu-Perafita-Claror des d’ahir fins a la culminació, el 15 de juliol, amb la participació de joves de diversos països.

Recerca de menaironsSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Des de la presa de l’estany de l’Illa fins a les bordes d’Entremesaigües es troba la bellesa natural d’Andorra, la vall del Madriu-Perafita-Claror. Coincidint amb el quinzè aniversari de la seva inscripció a la llista del Patrimoni Mundial de la Unesco, ahir es va inaugurar el Campus internacional per a joves iberoamericans, la primera de les activitats emmarcades en la celebració de la Cimera Iberoamericana 2020.

Fins a 13 joves conviuran 15 dies a la vall per conèixer el patrimoni i treballar en el marc de la innovació sostenible, objectiu 2030. Els participants provenen de diferents nacionalitats, fet destacat per la directora del departament de la Cimera Iberoamericana del ministeri d’Afers Exteriors, Gemma Cano, que va considerar “un gran èxit la convocatòria, amb Cuba, Veneçuela, Guatemala, Espanya i Portugal, entre altres”. També va destacar la importància del seu rang generacional: “Els joves a la regió són molt actius i qui millor per donar visibilitat a Andorra que ells.”

Els participants es van mostrar il·lusionats i cooperatius. “En poc temps hem creat relacions d’amistat entre nosaltres, volem compartir la nostra cultura, llengua i costums, potser trobem el canut dels menairons”, va explicar Lara Barajas, una jove andorrana participant en el campus. Durant la inauguració, Barajas ajudava una companya traduint-li tot el necessari, “fins i tot el que estàvem menjant”, va afirmar Barajas. Un dels punts més significatius d’aquesta trobada és la cooperació i el treball en equip. “Busquem integrar-nos culturalment, nodrir-nos de la riquesa cultural de cada participant, gaudint del patrimoni cultural de la vall de la Madriu”, va dir Rony Quiñones, una de les participants de Guatemala.

Durant aquests quinze dies es realitzaran tallers pràctics i teòrics que afavoriran la sensibilització dels joves pel que fa al reconeixement, la protecció i la preservació del patrimoni cultural iberoamericà. Entre ells destaquen els tallers i formacions en l’àmbit del reciclatge, la reconstrucció de camins i la preservació de la pedra seca per protegir el patrimoni de la vall.

Areli Hernández, una de les participants d’Hondures, va explicar que al seu país tenen “un projecte de conservació de boscos i recuperació de la cultura dels pobles, gràcies a aquesta experiència podrem aprendre diferents formes de fer i preservar que potser ara mateix no tenim en compte”. En la mateixa línia, Quiñones va afegir que venen “a alimentar-nos del que es fa a altres països”, ja que “a vegades, pensem que estem molt lluny, però al final les fronteres no existeixen, l’actuació en qualsevol territori serà beneficiosa per a la societat”.

tracking