El comú i el Govern han de pagar 108.500 euros per una esllavissada
El TS resol que les dues administracions han d’indemnitzar la propietària d’un terreny i l’asseguradora per un despreniment als Vilars
La sala administrativa del Tribunal Superior ha avalat la resolució de la Batllia i condemna el Govern i el comú d’Escaldes-Engordany a indemnitzar la propietària d’una parcel·la que va patir danys a conseqüència d’una esllavissada el 23 de juny del 2015 i la companyia d’assegurances que va cobrir els desperfectes. Una indemnització que suma 108.500 euros (4.999,69 per a la propietària i 103.500 per a la companyia) i a la qual les dues administracions s’oposaven.
La Batllia va concloure que el despreniment es va produir per dues causes principals: el desbordament d’un torrent i la manca de canalització suficient de les aigües superficials a través de la cuneta de la carretera dels Vilars, i que “la manca de manteniment adequat i els defectes de disseny i execució de la carretera constitueixen una falta de servei, en el sentit de l’article 59 del Codi de l’administració”. En oposició a la sentència, el comú escaldenc va al·legar que no tenia responsabilitat en els danys, ja que tant la conservació dels torrents com el manteniment de les carreteres secundàries són competència del Govern. També que l’episodi plujós d’aquell dia havia de ser considerat “episodi de força major” per les precipitacions “excepcionals” que van caure. El Govern, al seu torn, també va al·legar l’excepcionalitat de l’episodi de pluges, i va defensar que no hi havia manca de servei, ja que es procedia al manteniment normal i ordinari del torrent i de la carretera. Totes dues administracions, a més, apuntaven la manca de legitimitat de l’asseguradora per reclamar. L’executiu, per exemple, assenyalava que no consta que la pòlissa cobrís els terrenys afectats i que excloïa els danys causats per aigua.
El Superior ha rebutjat els arguments. Respecte a la legitimitat de la companyia d’assegurances per reclamar, per al tribunal la té tota. La sentència argumenta que “resulta suficient” que l’empresa hagi acreditat haver abonat compensacions pel sinistre. “No es planteja aquí un litigi entre les parts de l’assegurança, en el qual seria necessari examinar l’abast de la pòlissa, sinó la reclamació al causant d’un dany de la indemnització corresponent per part de qui ha satisfet de forma efectiva el seu import, circumstància que li atorga la condició de part interessada en el procés”, sosté.
Respecte a les causes del sinistre, el Superior entén que no s’han desvirtuat les que va apuntar la sentència de primera instància. Assenyala que el mateix comú escaldenc apunta el desbordament del torrent i la deficient concepció i manteniment de la carretera, però també deixa clar que la responsabilitat no és única del Govern. El tribunal argumenta que no es tracta només d’un defecte de manteniment de la via, també de construcció, amb una cuneta insuficient. En conseqüència, “la responsabilitat també afecta el comú, que té competència en aquesta matèria sobre les carreteres secundàries”. Quant al torrent, sí que esgrimeix que és competència de l’executiu però insisteix que això no treu la part de responsabilitat comunal. I la sentència conclou que no es pot considerar un episodi de pluges “excepcional”. Per tant, totes dues administracions han de sufragar els danys de manera solidària.