Desperta Laurèdia i UL acusen Josep Miquel Vila d'“electoralisme”
Critiquen que la tirolina i el ràfting s’estan tirant endavant pocs mesos abans dels comicis
El paper de Josep Miquel Vila al capdavant del comú de Sant Julià de Lòria continua despertant les crítiques d’Unió Laurediana (UL) i Desperta Laurèdia. En any de comicis, les darreres iniciatives del cònsol han estat rebudes amb escepticisme per part de l’oposició i de la nova plataforma, que consideren que aquestes tenen un clar to electoralista. Iniciatives com la tirolina o l’aposta pel ràfting són vistes per ambdós grups com una manera de guanyar punts de cara a les eleccions, ja que totes dues s’estan fent realitat aquest mateix any, a pocs mesos dels comicis. Així ho expressa el conseller d’UL, Joan Albert Farré: “Ara, a les acaballes de la legislatura, fa veure que hi ha projectes com el ràfting o la tirolina, que tenen una finalitat electoral per justificar la seva mala gestió durant la legislatura”. En aquest sentit, Farré acusa Laurèdia en Comú de no tenir projecte de parròquia i d’haver sortit “com una plataforma només per anar en contra d’Unió Laurediana”. Per la seva part, el portaveu de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat, ha manifestat els seus dubtes sobre el projecte del ràfting: “En el moment que el Govern, FEDA i els comuns es desmarquen i FEDA no prioritza l’alliberament d’aigua per a aquesta activitat, dubtem de la seva viabilitat.”
Sobre la gestió de Vila al capdavant del comú, els representants de les dues plataformes són molt crítics i posen en qüestió la reducció del deute que ha aconseguit la corporació. El cònsol va destacar fa pocs dies, en una entrevista al Diari, que el deute de l’ens s’ha reduït de 23 milions a 18, un assoliment que Farré considera que és producte de l’augment de les transferències i que, a més, té “poca credibilitat” perquè “la majoria comunal ha aprovat uns pressupostos que, si s’executen, deixarien el deute en màxims històrics”. Sobre la reducció de l’endeutament, Cairat ha destacat que els comptes “encara no estan fiscalitzats” i que “l'últim informe del Tribunal de comptes és del 2016 i es posava en relleu que hi havia una situació delicada financerament”.
EL RÀFTING COMENÇA DIVENDRES
El ràfting arriba a Sant Julià aquest divendres en el marc de la Festa Major de la parròquia. L’activitat es planteja com una prova pilot per avaluar-ne el funcionament durant els cinc dies que durarà la celebració. En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va destacar ahir que FEDA va aprovar l’aportació d’aigua al riu Valira per al desenvolupament d’aquesta activitat, però ho va fer de manera “puntual” només per a la Festa Major, és a dir, des de divendres 26 fins al dimarts 30 de juliol: “En cas que es vulgui desenvolupar una activitat que tingui mes continuïtat en el temps, la formalització ha de ser d’una altra manera, amb altres condicionants que els que hi ha hagut ara per a una activitat que durarà només quatre o cinc dies”.