Sant Julià de Lòria

La tirolina rep l'aval mediambiental però requerirà talar arbres

La documentació no veu que pugui afectar la fauna i la flora de Naturlandia però sí que caldrà talar alguns arbres per seguretat

La tirolina rep l'aval mediambiental però requerirà talar arbresICY TRAIT POINT

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’informe sobre l’impacte mediambiental que ha encarregat el comú avala la construcció de la tirolina a Naturlandia, ja que no preveu cap afectació ni per a la fauna ni la flora que envolta el parc. Les úniques alteracions seria una tala d’arbres selectiva, és a dir, eliminar aquells que siguin més alts per tal de garantir la seguretat dels sis viatgers que es preveu que puguin despenjar-se alhora, segons han indicat fonts del departament tècnic a l’ANA. A més, també han comentat que hi ha d’altres arbres que, tot i que actualment no tenen una alçada tan elevada com per ser tallats, és possible que en un futur sí que s’hagi d’intervenir per eliminar-los, tot i que aquesta circumstància es produirà d’aquí a uns quants anys, ja que el seu creixement és molt lent i, fins i tot, podria suposar un benefici per a l’ecoparc. A banda, també s’ha estudiat l’impacte que poden tenir per als ocells les cordes del giny, i segons es desglossa tampoc hauria d’ocasionar cap problema, ja que el seu diàmetre supera els 20 mil·límetres i esdevé una mida suficient per a la seva visibilitat. A més, està prevista una senyalització lateral per evitar la col·lisió de les aus.

Un altre punt sobre el qual incideix l’informe és la zona d’inici de la instal·lació, ja que tal com s’ha dissenyat, estaria molt a prop del Tobotronc i per separar-los una mica més, s’hauria de construir una passarel·la en forma de ziga-zaga que arribés fins a la zona de salt. Malgrat això, no es preveu que sigui un element que pugui impedir-ne la construcció. Cal recordar, però, que un dels motius pels quals aquestes dues atraccions han d’estar a prop és per usar precisament el tobotronc per pujar els clients i el material necessari per a la tirolina. Finalment, la zona de l’arribada sí que no hauria de representar cap problema perquè serà on hi ha el camp de tir amb arc i, per tant, no caldria fer cap mena d’intervenció a causa del gran terreny que hi ha.

Un cop realitzats aquests informes d’impacte mediambiental, el següent pas és consensuar-los amb la conselleria de Medi Ambient del comú perquè analitzi si cal aplicar-hi algunes modificacions i presentar-lo al ministeri corresponent, una acció que com va indicar la ministra Sílvia Clavó, ja s’havia fet i que ara són els seus tècnics qui els estan analitzant. Aquests informes estan exposats públicament des de dimarts passat, durant quinze dies hàbils, a casa comuna perquè qualsevol persona que hi estigui interessada els pugui examinar i, si és el cas, presentar-hi les pertinents al·legacions, una possibilitat que ja han manifestat que faran els membres d’Unió Laurediana i els de Desperta Laurèdia. Els primers ahir encara no els havien vist però el portaveu de la plataforma veïnal, Cerni Cairat, sí que ho havia fet i no descartava contractar algun assessor que els ajudés a veure si hi ha alguna cosa que no els quadra.

El projecte de la tirolina, per tant, segueix cremant etapes i malgrat que ha generat un cert escepticisme, el cònsol, l’autèntic impulsor, està un pas més a prop de veure com acaba. Malgrat tot, s’ha de presentar encara a la reunió de poble que s’ha fixat el pròxim 17 de setembre al Centre de Congressos, on presumiblement també haurà de presentar els plans de viabilitat econòmica. El projecte, segons afirma Josep Miquel Vila, costarà 5,5 milions d’euros però en generarà 700.000 de nets anuals i portarà més de 100.000 persones cada any.

NATURLANDIA PRESENTA DUES CRIES DE LINX IBÈRIC

L’ecoparc està d’enhorabona després de presentar els nous membres del parc dels animals. Són dues cries de linx ibèric que ja comencen a deixar-se veure i que faran les delícies aquest estiu dels visitants que s’acostin a Sant Julià.

tracking