Millores als refugis no guardats de Cabana Sorda i Fontverd

L’executiu ha posat en marxa un pla per millorar tots els refugis lliures del país

Millores als refugis no guardats de Cabana Sorda i FontverdSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els excursionistes poden estar d’enhorabona després de la remodelació i aclimatació dels dos refugis lliures de Cabana Sorda i Fontverd. El Govern, amb l’ajuda del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, va presentar ahir les obres de rehabilitació que s’han fet als dos refugis no guardats de la parròquia de Canillo i que tenen la intenció d’estendre a tots els altres.

Etiquetes:

Els dos refugis han estat els primers a gaudir de millores com l’aïllament tèrmic. A més a més, una altra de les millores destacades ha estat la instal·lació de pous de llum amb concentradors, que permeten captar la llum natural i projectar-la cap a l’interior, de tal manera que s’il·lumina tota la instal·lació. A més, al refugi de Cabana Sorda s’ha fet una redistribució i, a l’exterior, s’ha ubicat un lavabo sec. L’objectiu d’aquest és contribuir en la millora de la higiene i neteja dels voltants de la instal·lació. El Govern ha declarat que el cost de les obres ha estat de 170.000 euros.

El Govern ha volgut tirar endavant les reformes després de l’increment important d’usuaris que han acollit els diferents refugis del país. El secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, preveia “multiplicar per tres el número d’usuaris”. Rossell també remarcava que el primer dia d’agost de l’any passat havien utilitzat aquest refugi 116 persones i que des de principi del 2019, ja ho han fet 315. Pel que fa a les pernoctacions als refugis guardats, l’increment respecte als últims dos anys se situa en un 46%, ha passat de 4.230 persones a 5.291.

Les millores dels dos refugis han estat part d’una prova pilot que servirà com a base per al pla que tenen de portar-ho als altres 22 refugis no guardats. Aquest pla de futur inclou la millora de les diferents instal·lacions en funció de l’afluència o la necessitat d’aquestes. La voluntat, però, és encarar fins a un parell d’obres per any i anar distribuint la despesa en diferents exercicis econòmics.

Rossell va destacar ahir que les millores fetes també han de contribuir a l’increment de visitants tant als refugis no guardats com als guardats i va afegir que la posada en marxa de la ruta Coronallacs també ha contribuït en aquest augment. També va voler posar el focus en el fet que la densitat de refugis a Andorra és molt major que a altres punts del Pirineu. L’objectiu del ministeri és apropar la gent a la natura, ja sigui a través dels camins o dels diferents refugis del país.

Pel que fa al manteniment de l’entorn, l’augment de visitants no està afectant en excés i, segons Rossell, les 26 persones que hi treballen “fan una molt bona tasca de conscienciació”. Els estudis diuen que no s’ha detectat cap augment d’actituds incíviques.

D’altra banda, l’acceptació de les millores per part dels excursionistes està sent molt bona. Així ho va declarar Rupert Fornell, usuari dels refugis: “Hem vist la reforma i ha estat un salt qualitatiu molt bo. Ara el refugi té molt més caliu i fa més ganes de pujar-hi”.

Millores als refugis no guardats de Cabana Sorda i Fontverd

tracking