reportatge
Benedicció sense bestiar
Ordino va celebrar ahir la tradicional benedicció del bestiar. Una celebració a la qual van assistir una gran quantitat de veïns però que no va comptar amb la presència dels animals, que van anar a terres més altes a la recerca de millor herba per pasturar.
Com cada any, la zona de la Rabassa, a la vall de Rialb, es va omplir de gent per assistir a la tradicional benedicció del bestiar d’Ordino. Malgrat això, la celebració va comptar amb una absència destacada. Mentre el mossèn demanava “herba abundant”, els animals havien sortit a buscar-la i no van ser presents a l’acte, que va comptar, això sí, amb prop d’un centenar de persones.
Prop de 200 caps de bestiar van rebre la benedicció a distància. Òscar Coma, de casa Cametes, va explicar que el fet que la benedicció no compti amb cap animal és una peculiaritat cada vegada menys peculiar. “Ha passat algun any, però cada cop és més habitual”, explica. En aquesta ocasió, la manca de pluja durant els últims mesos ha provocat que l’herba estigui seca, per la qual cosa el bestiar va haver d’anar més amunt a buscar la que estigués més “tendra”.
La ramaderia continua sent una activitat econòmica molt important tant per a la parròquia d’Ordino com per al país, però és una tasca que cada vegada es fa més difícil. Segons Coma, el fet que es construeixi en “terrenys bons” per pastar els obliga a utilitzar “trossos més complicats”. A més, cada vegada és més habitual que l’herba s’assequi abans, la qual cosa limita encara més la zona aprofitable per als ramaders. Assegurar el futur de l’activitat dependrà de la voluntat de les noves generacions d’agafar el testimoni: “Veurem què depara el futur, però serà complicat.”
Des de l’administració es busquen mecanismes per fomentar el recanvi generacional en el sector ramader. Marc Pons, conseller de Medi Ambient del comú d’Ordino, va explicar que la parròquia compta amb joves que han volgut continuar amb l’activitat, però alerta que s’hauran d’implementar mesures que els incentivin a continuar. Per aquest motiu, Pons proposa calcular el valor indirecte de la ramaderia en la gestió forestal. L’objectiu d’aquesta iniciativa seria reivindicar el sector quantificant els beneficis econòmics que es desprenen, per exemple, de la neteja que fan els animals del sotabosc, que ajuda a reduir el risc d’incendi. Segons va explicar el conseller, la idea és començar a fer aquests estudis a escala parroquial i intentar traslladar-los després al Govern.
Mentrestant, la tradició continua. Bé sigui per mantenir els costums, bé sigui per la continuïtat del sector ramader o bé sigui per gaudir d’un dinar en família amb torrada a la muntanya, grans i petits segueixen acudint a la Rabassa per presenciar, amb animals o sense, la benedicció del mossèn.