reportatge

Animació artesanal

El mercat de productes artesanals d’Ordino s’està convertint en un clàssic de la parròquia. Aprofitant l’afluència de gent, el comú l’organitza quatre vegades al llarg de l’any: al juliol, a l’agost, al Nadal i un al novembre amb productes de segona mà.

Animació artesanalRubén Pinedo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Trobar un lloc en la terrassa d’un bar d’Ordino un dissabte d’agost és missió quasi impossible. La parròquia s’omple de vida, i si el sol llueix com ho feia ahir al matí, les ganes de sortir i gaudir d’una passejada, una cervesa i unes patates es multipliquen. Això sí, a l’ombra. En aquest pla de cap de setmana juga un paper molt important el mercat artesanal d’Ordino. Una iniciativa que va començar fa cinc anys i que cada vegada està més consolidada en la parròquia. Eva Sempere, del departament de Turisme del comú i organitzadora del mercat, explica que va més destinat a gent del país que als turistes. L’objectiu és donar a conèixer els productes artesanals del Principat, tot i que també n’hi ha de fora. Vinagreta ‘quimvaparir’, bijuteria, atrapasomnis, carn... els productes de les diferents parades es mesclen amb els de les botigues del centre de la parròquia, que treuen fora una mostra del que es pot trobar a l’interior.

Entre l’ampla oferta que hi ha a l’abast dels visitants hi ha la parada de la fotògrafa Montserrat Altimiras que ven làmines, trossos de fusta, imants i altres productes decorats amb una tècnica fotogràfica anomenada cianotípia. Consisteix a mesclar uns productes químics que reaccionen a la llum ultraviolada i es tornen foscos, per la qual cosa, amb negatius fotogràfics i objectes reals damunt de les superfícies per evitar que la llum traspassi es pot aconseguir “dibuixos de llum”, com promociona a la seva parada. També ofereix fotografies realitzades digitalment i traslladades a làmines fetes amb materials especials que ven a 300 euros. Montserrat admet que aquests són més difícils de vendre en un mercat artesanal, però mai se sap quan pot arribar el comprador.

Un grup de ciclistes arriba al centre de la parròquia i baixen de les bicicletes per llegir els menús dels restaurants. “Paella, pizza...”, repassen mentre intenten trobar el millor lloc per recuperar forces després de la ruta. Davant del comú, la imatge d’una terrassa plena confirma el que diu Sempere. L’organitzadora del mercat explica que aquest s’organitza a l’agost per aprofitar que hi ha més gent a la parròquia, la qual cosa ajuda a promocionar els productes artesanals i augmenta les vendes. Malgrat això, el fet que el mercat coincideixi amb les festes majors d’Encamp i Arinsal penalitza ja que, segons indica Sempere, “la gent es reparteix més”.

Aquest mercat, que s’està convertint en un clàssic de la parròquia, se celebra també al juliol, al Nadal i al novembre, en aquesta ocasió amb productes de segona mà. Segons indica l’organitzadora, el comú està pensant a aprofitar l’èxit de la iniciativa per celebrar el mercat més vegades a l’any, però de moment tot continuarà com està.

tracking