Sant Julià de Lòria

El causant pagarà “centenars de milers d'euros”

Els informes geològics encarregats pel Govern indiquen que el despreniment es va produir per l’alteració del terreny i no per motius naturals

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El responsable de l’esllavissada a la CG-1 a l’altura del Punt de Trobada haurà de fer front al pagament de “centenars de milers d’euros” en concepte del cost dels treballs que s’han hagut de fer per estabilitzar la zona i reobrir al trànsit la carretera i del personal dels diversos cossos de seguretat, dels bombers, del COEX, de protecció civil i de les empreses de geologia. Així ho va estimar ahir el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, que no va poder donar una xifra concreta.

“A nivell de costos no puc fer una estimació”, va assenyalar primer el ministre, que preguntat pels periodistes després de la presentació del pressupost participatiu del 2019 sobre si estaríem parlant de centenars de milers d’euros, va respondre que “sí, hauríem de superar el centenar de milers d’euros”.

Torres també va explicar que els estudis geològics realitzats pels equips tècnics a la zona del despreniment confirmen que la causa de l’esllavissada està en l’alteració del terreny, és a dir en la sèrie de desmunts realitzats a la muntanya, i no per causes naturals. Va afegir que la part de sota del desmunt, que toca a la carretera i està assegurada per ancoratges provisionals, “no està afectada”. Preguntat per si els dos solars afectats per l’esllavissada, el del comú i el del Grup Cachafeiro, quedaran inutilitzables, el ministre va indicar que “es farà un estudi geològic en profunditat per conèixer el risc”.

Respecte al talús que hi ha darrere el magatzem del comú de Sant Julià de Lòria, Torres va assegurar que, malgrat saber-se que s’acabarà desprenent, “de cap manera es forçarà la caiguda perquè es provocaria una desestabilització del terreny pitjor de la que hi ha actualment”. El ministre va afegir que no es procedirà a buidar de runa la zona afectada perquè “encara hi ha prou espai perquè caiguin els rocs”.

Després d’assegurar que “estem en una situació millor que la setmana passada”, que “hi hagut una certa alarma social que és comprensible” i que “encara hi ha un cert risc”, Torres va indicar que al setembre, “quan haguem reunit tota la informació”, es reuniran amb el comú per saber més sobre la responsabilitat. “La competència és de l’administració general i no ens podem permetre que això torni a passar”, va afegir.

SUSPENSIÓ CAUTELAR DELS PERMISOS DE CONSTRUCCIÓ A LA ZONA

El comú de Sant Julià de Lòria suspendrà de manera cautelar els permisos de construcció a la zona afectada per l’esllavissada i farà el mateix en altres punts de la parròquia si detecta que són susceptibles de patir despreniments. Ho va assegurar ahir el cònsol major, Josep Miquel Vila, que va indicar que la situació a la zona de l’esllavissada “és d’una certa estabilitat, tot i que encara hi pot haver un mínim de risc”. Quant a la responsabilitat del despreniment, Vila va assenyalar que no tenen tots els informes i quan els tinguin s’hauran de contrastar i prendre les decisions que siguin oportunes. Respecte al cost de les mesures de seguretat i de l’operatiu a la zona, va admetre que podrien ser perfectament de centenars de milers d’euros, però va matisar que el cost diari d’haver tingut la carretera i l’accés a Andorra per Catalunya tancat, hauria estat de milions d’euros. El cònsol major, en declaracions a la zona zero de l’esllavissada, va insistir a felicitar tots els implicats per la ràpida resolució de la crisi i va indicar que s’analitzaran les responsabilitats amb “tranquil·litat” perquè el que era urgent era obrir al trànsit la carretera “i així ho vam fer”. Vila va finalitzar dient que “haurem de veure què ha succeït i com ha succeït. I Déu sabrà com s’acaba tot. I els tècnics”.

El causant pagarà “centenars de milers d'euros”

El causant pagarà “centenars de milers d'euros”

El causant pagarà “centenars de milers d'euros”

tracking