Reportatge
Front comú pel bosc
Per tercer any consecutiu totes les parròquies fan front comú per combatre la plaga de la processionària, que en els darrers anys ha guanyat terreny de manera preocupant. El contacte d’aquesta eruga amb la pell suposa un risc per a la salut de persones i animals.
Helicòpters per combatre la processionària. Els comuns han engegat aquesta setmana la campanya anual per combatre aquesta plaga d’erugues que, des de fa tres anys, s’ha estès de manera preocupant pel Principat. Perquè la processionària, a banda de posar en risc la salubritat dels boscos i dificultar la seva explotació, suposa un risc per a la salut de les persones i animals que hi entren en contacte.
De fet, amb més de 4.000 hectàrees de bosc afectades, per l’Esteve Tor, enginyer de Silvagrina, empresa responsable dels tractaments, la plaga s’ha convertit en “un problema social”. Concretament, les larves d’aquesta eruga disposen de milers de pèls urticants que alliberen a l’atmosfera i que, si es posen en contacte amb la pell de les persones o dels animals, provoquen reaccions al·lèrgiques greus i cremades. “Per exemple, els cadells de gos tendeixen a menjar-se-la i això els provoca reaccions urticants molt fortes. També afecta molt els cavalls, ja que els suposa un problema per respirar”, detalla Tor.
Resposta conjunta
Davant la situació, des de fa tres anys tots els comuns es coordinen per aplicar un tractament que permeti matar l’eruga just quan neix, moment quan és més dèbil. Si l’insecte supera aquesta fase, els tractaments per matar-lo són molt més perjudicials per al medi ambient i tòxics per a les persones. “Per l’orografia del terreny hem d’aplicar el tractament per via aèria, així que fem servir un bacteri que és absolutament innocu per a la salut de les persones i els animals”, especifica l’enginyer de Silvagrina.
Així, fins a final de setmana s’aplicarà aquest bacteri a les diferents parròquies, cobrint les mil hectàrees més afectades. “De moment ja hem acabat a Canillo, Encamp, Ordino i una part de la Massana. A partir de dimecres treballarem a Escaldes-Engordany i a Andorra la Vella. Si tot va bé, acabarem el dia 20 a Sant Julià de Lòria”, diu Tor.
A més a més, l’aplicació aèria dels tractaments es completa amb una revisió de la zona sobre el terreny. “D’aquí a mes o menys un mes revisarem les zones més properes a les cases per comprovar que estan netes i, si no és així, aplicar solucions localitzades”.
Expansió extraordinària
Segons Tor, malgrat que la processionària sempre ha estat present a Andorra, ha estat en els darrers anys que s’ha convertit en un problema realment preocupant.
“La supervivència de l’eruga depèn de la meteorologia, si fa fred, mor; si no, sobreviu com a crisàlide. Un cop en aquesta fase s’enterra a terra, on pot esperar anys fins que arribi el millor moment per fer-se papallona”, explica. “Als anys vuitanta no la trobàvem en altituds superiors als 1.400 metres, però amb l’escalfament del planeta cada cop puja més. Ara ja és a cotes de 1.600-1.700 metres, a les zones on hi ha pi negre”, especifica.