reunió de poble a canillo

Preocupació sobre el trànsit de persones amb la UE

El secretari d’Estat assegura que el Principat vol mantenir les fronteres i el sistema d’autoritzacions
de treball i residència

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La lliure circulació de persones i de mercaderies va ser una de les qüestions més tractades ahir al vespre al Palau de Gel, a Canillo, durant la reunió púbica per parlar de l’acord d’associació amb la Unió Europa (UE) liderada pel secretari d’Estat Landry Riba. Segons el secretari d’Estat, Andorra es posiciona per mantenir les fronteres i continuar amb el model que hi ha a dia d’avui, és a dir, mantenir les autoritzacions de permisos de residència i treball, tot i que va assegurar que caldrà negociar amb la UE la manera de gestionar-ho.

Riba va explicar que l’interès de l’acord d’associació és econòmic. En aquest sentit, va assegurar que l’entrada al mercat interior (MI) suposaria millorar les capacitats, tant pel que fa als serveis com també per aspectes relacionats amb polítiques mediambientals o socials.

I per què un acord d’associació i no un altre mètode? Riba va assegurar que ser un nou Estat membre de la UE suposaria uns requisits econòmics que el Principat no podria assolir. D’aquesta manera, amb un acord d’associació, el qual Mònaco i San Marino també estan negociant, suposaria tenir tractats amb la UE però lliure de fiscalitat.

“Els objectius són quatre”, va assegurar. Tenir lliure circulació de mercaderies, de persones, tenir llibertat de capitals i també de serveis. “Això no vol dir que ens haguem d’adequar a tota la normativa europea ni que haguem d’acceptar tots els cabdals europeus, és a dir, en tractar-se d’un acord ens permet tenir una part comuna amb els altres països que també estan negociant, i dues parts específiques per a Andorra. Així, nosaltres estem tractant d’ar­ribar a uns acords que puguin mantenir les especificitats del nostre país”. “De totes maneres, hem de tenir clar que no podem posar excepcions a tots els cabdals que la UE ens proposa, ja que si no podrien entendre que nosaltres no volem formar part del mercat interior”.

En la sessió, el secretari d’Estat va voler posar com a exemple països com Islàndia o Liechtenstein, que no formen part de la Unió Europea però formen part de l’acord d’Espai Econòmic Europeu (EEE), i va assegurar que en el seu moment “també van tenir por”, però que segons un estudi per determinar quina és la situació d’aquests estats, els resultats són positius, “el desenvolupament és innegable i no han patit alteracions que puguin ser traumàtiques”.

El secretari, que va explicar que en les negociacions participen representats dels Coprínceps, tècnics experts del Govern, assessors de l’àmbit jurídic, com també el mateix secretari d’Afers Exteriors, va voler posar en valor que l’entrada en vigor d’un acord d’associació suposaria la possibilitat de participar en projectes europeus com l’Erasmus+, en l’àmbit de l’educació o el projecte Horizon 2020, que potencia projectes d’investigació.

La propera reunió pública serà demà, a Encamp, on es pretén seguir la mateixa dinàmica, part explicativa i debat, tot i que Riba va assegurar que es podrien anar ampliant aspectes com la circulació de mercaderies.

Preocupació sobre el trànsit de persones amb la UE

Preocupació sobre el trànsit de persones amb la UE

tracking