meteorologia

Les nevades obliguen a activar la fase groga a Encamp i Canillo

Al final del dia les restriccions a la circulació només es mantenien al port d’Envalira i als accessos a Pas de la Casa per França

Les nevades obliguen a activar la fase groga a Encamp i CanilloMOBILITAT

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La baixada de les temperatures i de la cota de neu va obligar ahir a començar a utilitzar els equipaments especials en els vehicles a les parròquies de Canillo i Encamp. A les quatre de la tarda, el departament de Mobilitat va anunciar l’activació de la fase groga del dispositiu especial de nevades a Canillo. Amb tot, durant la tarda la restricció es va aixecar en aquesta parròquia, mentre que a les cinc s’activava sobre Encamp, concretament a la zona del port d’Envalira i a l’RN-22 en l’accés a França. Al tancament de l’edició es mantenien les restriccions en ambdós punts i el coll de Pimorent. A la part francesa els camions de més de 19 tones tenien prohibit el pas.

L’activació de la fase groga obliga a la utilització d’equipaments especials, com pneumàtics de claus o, en els vehicles de tracció d’un sol eix, pneumàtics especials, cadenes o altres dispositius anàlegs. Els vehicles que circulin sense anar equipats adequadament poden ser immobilitzats per la policia, ja que es considera que poden representar un perill per a la circulació o un factor de congestió del trànsit.

A banda, la fase groga també activa restriccions en la velocitat dels vehicles, que no podran circular a més de seixanta quilòmetres per hora. A més, s’insta a reduir la velocitat als revolts i en zones amb pendent, evitar les maniobres brusques i augmentar la distància de seguretat amb la resta de vehicles.

Segons les previsions, aquestes limitacions es podrien estendre durant els dies vinents, ja que les temperatures encara han de caure més. De fet, mentre que ahir les màximes al Pas a Casa van ser d’un grau positiu, durant el dia d’avui no arribaran als 0 graus. També es notarà la davallada a la capital, on els termòmetres no pujaran dels vuit graus. Pel que fa a demà, s’esperen màximes d’entre cinc i set graus a 1.500 metres i de dos graus als 2.000 metres.

En paral·lel, avui al matí hi haurà clarianes, però a partir del migdia s’esperen precipitacions generalitzades que s’allargaran fins a la nit. A més, gruixos afegits de 10 a 15 centímetres per sobre de 2.200 metres d’altitud i aiguaneu cap als 1.200. Demà serà un dia assolellat, però a la nit es reactivaran les precipitacions. La cota de neu se situarà per sobre de 1.300 metres.

tracking