La xarxa de calor a tot el Pas, l'any 2023
Oferirà calefacció i aigua a tots els edificis. Són 2.500 espais entre llars, hotels, comerços i edificacions públiques
La xarxa de calor del Pas de la casa donarà servei l’any 2023 a 75 edificis. La central de cogeneració oferirà calefacció a 2.500 llars i atots els hotels, comerços i edificis públics de la població encampadana. El director general de FEDA, Albert Moles, i el director de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, van presentar dijous al vespre el nou projecte de cogeneració i xarxa de calor als veïns. “Vam mostrar la nostra idea, que és començar a entrar tots els permisos al comú i fer la llicència d’obres abans d’acabar l’any, per poder començar la construcció a partir del 2020 per així l’any 2023 poder oferir cobertura calorífica a tots els clients del Pas”, va explicar Moles. I va exposar que la central abastirà els 75 edificis de la població, i “acabarà oferint el servei de calefacció i aigua calenta a 2.500 llars, tenint en compte tots els immobles, com hotels, restauració i edificis públics”.
L'objectiu de la trobada va ser presentar el disseny i el propòsit de la instal·lació a tots els ciutadans que hi estiguessin interessats i poder escoltar els dubtes que aquests podien tenir sobre el projecte. Durant la reunió es van donar els detalls de la iniciativa i es van resoldre els dubtes dels veïns i la parapública. Hi va assistir una quinzena de persones que van mostrar un gran interès en les afectacions i beneficis que comportarà el nou sistema de calefacció. El projecte, impulsat per FEDA, consisteix en la construcció d’una central de cogeneració i xarxa de calor per abastir de calefacció i aigua calenta tots els edificis de la població encampadana que s’hi vulguin connectar. Es tracta d’un sistema de calefacció alternatiu al gasoil i a la calefacció elèctrica, i que també ofereix un servei més eficient, sostenible i confortable per als clients.
Terminis
Després de la signatura de la cessió de terreny per part del comú d'Encamp per instal·lar la central de cogeneració a la sortida del poble, la parapública ha estat treballant en el desenvolupament del projecte.
La xarxa partirà de la central de cogeneració on es produirà alhora energia elèctrica i energia tèrmica. “Preveiem que passi per tot el poble i s’hi pugui connectar tots els edificis que ara com ara tenen instal·lacions amb gasoil, la central se situa al costat de la sortida del túnel d'Envalira i llavors la intenció és anar pujant cap al poliesportiu i el centre cultural durant la primera fase", va matisar el director. La segona i la tercera etapa es durà a terme en un període de dos o tres anys aproximadament, entre el 2022 i el 2023, i ja s’arribarà a tots els carrers. La novetat respecte a les xarxes instal·lades a Soldeu i a la Comella és que aquesta serà la primera a incorporar la biomassa com a font d'energia, i també comptarà amb gas natural liquat.
D'aquesta manera, FEDA pretén oferir a més d'un servei de calefacció i es contribueix a incrementar la producció d'energia elèctrica nacional. Així, van posar en relleu que aportarà beneficis de qualitat de cara als clients, sobretot en el tema de seguretat, els costos de manteniment i tot el relatiu a les olors, sorolls i xemeneies, i van destacar que tampoc s'hauran de preocupar per les incidències, ja que FEDA s'encarregarà de gestionar-ho i mantenir al dia totes les instal·lacions. La parapública també va remarcar que el principal benefici de la posada en funcionament d'aquesta mena d'instal·lacions és el de caràcter mediambiental, ja que és un sistema més sostenible i les emissions de gasoil actuals són molt superiors a les produïdes amb el sistema de cogeneració.