Les parades dels Marginets passen a ser trasters

La bacallaneria és l’únic establiment que segueix obert en un espai que va començar a buidar-se a inicis dels anys 90

Les parades dels Marginets passen a ser trastersARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Música de fons, passadissos buits i persianes tancades. Tot i semblar l’escenari d’una pel·licula de por, és un dia normal al mercat dels Marginets, un espai que “s’ha quedat atrapat al segle passat” i que amb prou forces segueix obrint les portes cada dia gràcies a l’únic negoci que queda en actiu, la bacallaneria Zapata. Lluny queden els temps de bonança quan el mercat “estava ple de vida” i és que de les prop de setanta parades que hi havia obertes fa quinze anys totes han anat tancant progressivament, sent l’última la carnisseria que va abaixar la persiana fa prop de dos anys, evidenciant que “els mercats són un negoci del passat”.

Etiquetes:

Allà on abans hi havia una fruiteria, una carnisseria o un quiosc, ara hi ha trasters i és que vista la dificultat per llogar l’espai com a local comercial, els propietaris han preferit passar pàgina i destinar els llocs a altres activitats. “Aquests llocs de mercat fa temps que han passat a la història. Això ja no té vida i ja és impossible de revifar, ningú voldrà obrir un nou negoci en un lloc on de setanta negocis, només en queda un d’obert”, va explicar Enric Colell, propietari de dos parades del mercat que més enllà dels trasters veu el futur del local en aparcaments: “No sé quan, però estic segur que a la llarga ja no hi haurà mercat. La gent prefereix anar a les grans superfícies a comprar, on sempre hi ha lloc per aparcar. Jo crec que el que fins ara era mercat, en un futur, serà aparcament”.

La zona d’estacionament és justament un dels majors problemes dels que sempre es queixaven els propietaris i que fa que el mercat dels Marginets hagi perdut competitivitat davant de les grans plataformes. Així ho va deixar caure Regina Torres, dependenta de la bacallaneria que es va queixar del fet que la falta de zona verda no ajuda a donar vida a l’espai: “Hi ha poc lloc per aparcar i sempre està ple. És un problema greu i és trist perquè tinc clientes que venen, fan dues voltes amb el cotxe i, com que no tenen lloc on parar, marxen a comprar a qualsevol altre lloc. D’altres aparquen un moment en doble fila i en quinze minuts tenen la multa o la grua que els espera”.

La deixadesa de les parades és un altre aspecte que, segons Torres, ha fet que el mercat s’hagi anat apagant a poc a poc, i és que “molts dels negocis funcionaven i treballaven bé, però quan els propietaris es van anar jubilant i van deixar l’espai als seus fills, molts no eren aquí i preferien tancar a venir a treballar”.

La parada que funciona

La bacallaneria és l’únic negoci que està obert i que funciona des del primer dia i és que, tot i els problemes d’aparcament i la deixadesa de l’espai, segueix treballant i cridant l’atenció de nous clients. “Nosaltres tenim un producte tan específic que treballem amb els clients de sempre, però sí que és cert que també ve gent nova. Aquestes persones molts cops em diuen que no eren conscients que el mercat encara existia, però venen recomanats per algú”, va explicar Torres, que lamenta que el comú no hagi treballat per mantenir l’espai viu: “El mercat és molt antic i perquè això torni a funcionar crec que s’hauria de fer tot de nou, fer-li una rentada de cara. És una llàstima que el comú no ens hagi donat un cop de mà mai, ara ja és tard”.

LA COMPRA DEL MERCAT, "ESTANCADA"

Els propietaris del mercat dels Marginets lamenten que la compra de l’espai per un inversor privat mai acaba d’arribar. Així ho va fer palès Enric Colell, propietari de dues parades del mercat que no veu un procés de traspàs immediat: “Tot el tema de la compra dels Marginets està parat. Sí que és cert que hi ha gent que ha venut les seves parades a particulars, però la venda de l’espai sencer està en stand by. No hi ha cap comprador interessat ara per ara”. El mercat és propietat de totes les parades, que es van posar d’acord fa cinc anys per posar el cartell de venda de la planta baixa de 1.437 metres. El preu que van posar de sortida és de tres milions d’euros i, tot i que l’agència immobiliària estava disposada a acceptar propostes a la baixa, el mercat segueix sense una oferta en ferm.

tracking