reportatge
Caliu a la llar de Lòria
Primer i segon plat, una copa de vi, pa i cafè. Què més es pot demanar? El projecte La cullera de llar, que ha impulsat la conselleria de l’àrea Social del comú de Sant Julià de Lòria, ja és una realitat a la parròquia i per sis euros ofereix de dilluns a divendres un menú ben variat amb totes les garanties de la cuina de qualitat. Fa dues setmanes que va entrar en funcionament a les dependències de la llar de Lòria, amb l’objectiu de crear un espai de trobada entre la gent gran.
El projecte sorgeix arran de les enquestes personalitzades a les persones majors de 60 anys que va realitzar la conselleria. ”Una de les coses que hi figuraven era el menjador i llavors vam decidir dur a terme una prova pilot per veure quina acceptació tenia. I la veritat és que hi ha molta gent que ve a dinar per estar acompanyada, xerrar, compartir i fer una mica de teràpia amb la resta d’usuaris”, afirma Francesca Barbero, consellera Social. I afegeix que no l’han volgut anomenar menjador social perquè “entenem que als avis no els agrada la idea de social, ni de llar, ja que molts encara són joves i no en tenen ganes”.
El comú aporta al projecte l’espai, el estris, l’aigua, el vi i el pa. “Intentem que la iniciativa s’autofinanci amb el preu del menú, tot i que si hi ha alguna família que no ho pot pagar ho abonarà serveis socials, que per això tenim el nostre mitjà per pagar aquesta mena de demandes”, explica Barbero. La consellera també destaca que la mitjana de comensals que acull el servei és d’unes 20 persones al dia, però “hi ha dies que n’hi ha 38 i d’altres que n’hi pot haver 15”.
L’èxit de l’acció es mostra a simple vista, els avis i àvies gaudeixen de l’àpat amb gratitud i molts d’ells repeteixen l’experiència. “Nosaltres venim una vegada a la setmana i crec que és una cosa que feia falta a Sant Julià, s’hi menja molt bé i fem caliu, a més aquell dia t’estalvies fer el menjar i rentar els plats”, assenyala Montserrat Monubens, que queda amb els veïns i familiars per gaudir del servei.
Barbero també posa en relleu que aquest projecte no seria possible sense l’ajuda dels voluntaris de Càritas, que s’alternen per venir a donar un cop de mà amb el servei i també fan tasca social fent companyia als avis i a aquelles persones que necessiten el servei.
Tanmateix, la consellera matisa que després de dues setmanes en funcionament la prova pilot s’ha consolidat, però “ara venen unes eleccions i el pròxim consolat haurà de valorar si donar-li continuïtat”.