reportatge
Escudelles a l'espera del fred
La diada de Sant Antoni va omplir les places d’Andorra la Vella, on se celebravala 51a edició, Escaldes-Engordany i la Massana. En total es van servir 9.000 racions. Escudellaires i autoritats van celebrar que el bon temps els acompanyés durant el tradicional àpat.
Cues que desborden places, l’olor de l’escudella i de la brasa que s’impregna a la roba i la tradició en l’expressió més pura. Enguany se celebrava la 51a edició de la tradicional escudellada de Sant Antoni a la capital. Tres parròquies més també ho van celebrar i van fer que centenars de persones s’apleguessin carregant plats i carmanyoles. Entre Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana es van servir al voltant de 9.000 racions. A la capital, la plaça Guillemó es va omplir de gom a gom i en una hora es van esgotar les gairebé 5.000 racions que tenien previstes.Els escudellaires s’hi havien aplegat a les cinc de la matinada per començar a preparar el tradicional àpat, aquest any dedicat a la Gresca Gegantera, que celebra el 35è aniversari de la seva fundació, en una nit que no va ser tan freda com anys anteriors. “La cua arriba al carrer Príncep Benlloch i, a més, ens acompanya el dia. És una escudella atípica quant al fred”, apuntava la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol. D’altra banda, va celebrar que la festivitat estigui tan arrelada: “Hi ha un centenar d’escudellaires i avui se n’ha nomenat set. És una tradició que creix i que està viva, cada vegada funciona millor”. A Escaldes-Engordany encara s’hi van posar més d’hora i a les tres de la matinada una vintena de cuiners començaven a encendre el foc per a les sis olles del plat típic. “Enguany n’hem preparat una d’auxiliar. L¡any passat hi va haver gent que es va quedar sense”, apuntaven. Aquesta era la primera diada de Sant Antoni per a Rosa Gili com a cònsol major d’Escaldes-Engordany, i va considerar que “tenim sort que no fa molt fred i estem contents de poder-hi ser. L’escudella és una festa popular i hi ha prou assistència”. “Estem contents de poder-nos estrenar com a cònsols. Comencem l’any amb una festa popular que ajunta convivència i les persones i per a nosaltres és molt important que es pugui fer un any més”, afegia. Quant a la tasca dels escudellaires, indicava que “tenen molt mèrit perquè han començat a treballar molt d’hora”. A la plaça de les Fontetes també es van apropar centenars de comensals preparats per omplir els plats d’escudella. L’equip de cuiners, encapçalat per Josep Maria Troguet, va donar la benvinguda a dos nous membres. La Massana va repartir més de 1.300 racions, i en podrien haver servit més però a les sis olles no va quedar ni una mica de caldo. L’èxit va ser tan rotund que de cara a l’any vinent ja han pensat a ampliar-ne les racions. A Ordino, una cinquantena de persones es van reunir a la Casa Pairal, on es va celebrar el primer dinar de l’any entre les autoritats i la gent gran de la parròquia. I, per als que ahir no van tenir sort, demà i dilluns encara hi haurà escudellada a la resta de parròquies.