La remodelació de la part posterior de Casa de la Vall no té data fixada
El projecte guanyador és de Xavier Aleix i s’anomena Àgora
El projecte guanyador del concurs d'idees de remodelació de la zona posterior a la Casa de la Vall és de l’arquitecte Xavier Aleix i s’anomena Àgora. La decisió es va fer pública ahir malgrat que encara no hi ha data d'execució ni pressupost assignat. Així ho va dir la síndica general, Roser Suñé, en roda de premsa recordant que "es tracta d'un concurs d'idees, no d'un projecte executiu". Pel que fa al calendari que se seguirà a partir d'ara, la síndica general va explicar que "per al 2020, tenim una partida del pressupost per tal de poder fer treballs tècnics". La segona autoritat del país va dir que aquests treballs eren imprescindibles per avaluar la zona on es pretén actuar i poder fer, posteriorment, els pressupostos de les obres. A més a més, Suñé va recordar que "és una zona amb molta pedra". La síndica general va afegir que "el que he fet és donar continuïtat a una tasca que va iniciar l'anterior sindicatura". Tanmateix, Roser Suñé va destacar que "tots els projectes que es van presentar complien amb el que es demanava i s'han pogut avaluar". Una de les exigències que hi havia era que s'adeqüessin a l'estètica de l'entorn i hi tinguessin encaix. No obstant això, es deixava obert a la proposta la volumetria dels edificis que s'hi incloguessin.
L’àgora
La proposta guanyadora, Àgora, de l'arquitecte Xavier Aleix va ser finalment la que va rebre millor puntuació del jurat. Aquest, estava format per la síndica general, la subsíndica, un conseller general de cada grup parlamentari, un representant del Govern, un representant de Patrimoni Cultural, dos membres del col·legi d'arquitectes i la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol. Per darrere d’Àgora va quedar Identitats, de Gerard Arias i Eduard Mariné, i en tercer lloc Les 7 claus i la pedra en sec, de Lluís Ginjaume i Gerard Veciana. Aleix va dir que "li hem posat Àgora al nostre projecte perquè a les antigues ciutats gregues, l'Àgora era precisament el centre tant cultural com polític". Una altra de les característiques que té el projecte presentat per Aleix és que ha previst dos edicions amb una volumetria de mil metres cada un. En aquests el redactor va optar per anomenar-los Arxiu i Museu. Tanmateix, la síndica general va matisar que "aquest és el nom que se'ls ha donat en aquesta proposta. Això no vol dir que, quan es facin les obres, aquí hi vagi un museu o un arxiu. El plec de bases del concurs deixava llibertat al redactor per fer la seva proposta". Pel que fa a les obres, l'arquitecte va indicar que "quan s'executin, segurament s'hauran de fer amb dos fases". Una afirmació que la síndica va ratificar. Pel que fa als materials emprats en la seva proposta, l’arquitecte va destacar que "majoritàriament seran pedra i fusta. Volem unes construccions que s'integrin perfectament amb l'estètica i que situïn la Casa de la Vall com a nucli central". A més a més, el tècnic redactor va comentar que "la nostra voluntat era enquadrar la plaça posterior i hem cregut convenient fer-ho amb aquests dos edificis". A més a més, Aleix va afegir que "l'edifici que hem denominat com a arxiu, ha de servir per tapar els immobles de darrere i suavitzar les alçades. Hi hem previst un passatge també. Pel que fa al del museu, es vol donar dinàmica a l'entorn". Finalment, l'autor del projecte guanyador va apuntar que "hem volgut donar una solució, senzilla, realitzable i donar el màxim relleu possible a Casa de la Vall". Cal recordar que Aleix és l'autor de la Clínica de Sant Vicenç d'Enclar, del cementiri d'Erts o dels dos Olympia del Pas de la Casa.
LA INVERSIÓ SERÀ COMPARTIDA ENTRE ADMINISTRACIONS
Pel que fa al cost de les obres, la Síndica General, Roser Suñé, va dir que “fins que no s’hagin realitzat els treballs tècnics, no podrem saber amb precisió el que costaran les obres que es proposen en el projecte guanyador”. Pel que fa a qui hauria d’assumir el cost d’una inversió que, vist el projecte, es preveu força elevada, la Síndica General va dir que “primer treballarem conjuntament amb el ministeri de Cultura i amb el comú d’Andorra la Vella”, i va afegir que “un cop tinguem el pressupost, el cost de les obres pot anar repartit entre les tres administracions: Consell General, Govern i comú d’Andorra la Vella”. No obstant això, i en referència a si el Consell havia previst alguna partida pressupostària per aquesta anualitat, Roser Suñé va explicar que “per al 2020, sí que tenim la partida pressupostària per poder fer els treballs tècnics que es requereixen previs a poder fer les obres. Per això, aquest any encara no es començaran a fer”. Per acabar, Suñé va dir que “esperem que hi hagi més turisme a la zona. No obstant, l’objectiu d’aquest concurs no és pas atreure més turistes, sinó que era dignificar l’entorn de la Casa de la Vall”.