S'endarrereix la data d'inici del cens caní
El laboratori alerta que el retard al calendari és causa de la manca de coordinació entre el Govern i els comuns
El registre de l’ADN dels gossos que ha de servir per identificar i sancionar els propietaris dels cans que no recullin les tifes dels carrers no començarà aquest mes, com estava previst. L’endarreriment, per ara, és indefinit i està marcat per la predisposició dels set comuns a donar el vistiplau al projecte elaborat per l’empresa que va rebre la concessió. Així ho va avançar al Diari el cap de l’àrea tècnica del Laboratori Pasteur, David Pérez, que es va reunir ahir amb la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, per presentar el projecte del cens caní: “Ahir vam començar les reunions de presentació amb Escaldes, però la cònsol ens va demanar temps per estudiar la proposta perquè és un tema que ve de l’anterior comú”.
La següent corporació que visitarà el responsable del laboratori és la d’Andorra la Vella, amb la qual “ja ens hem posat en contacte per trobar-nos pròximament”, i després, les parròquies altes i Sant Julià de Lòria, amb les quals “encara no hem parlat, però esperem que tinguin una agenda menys atapeïda que les centrals”.
El registre d’ADN caní havia de començar durant aquest mes de març, segons el calendari inicial, però les eleccions comunals del desembre i la falta de coordinació entre el Govern i les diferents corporacions ha fet que la data s’endarrereixi sense una previsió clara de quan es podria començar a portar a terme. “L’adjudicatària ens hem trobat amb el retard i ha estat perquè ha estat difícil coordinar-se”, va explicar Pérez, que va condicionar l’inici del cens a la creació d’una “campanya de publicitat que informi primer a tothom de què s’ha de fer i com s’ha de fer per registrar el gos”.
De moment, fins que el Laboratori no es reuneixi, com a mínim, amb tots els altres comuns i escolti possibles modificacions en el sistema, “no tindrem un calendari de començament clar”, va concloure Pérez.
El projecte que va començar a presentar ahir el laboratori es divideix en diferents fases. En la primera, es formarà els veterinaris, que seran els encarregats de dur a terme el registre dels animals. A més, seran els qui proporcionaran les xapes identificatives als gossos que han de servir per visualitzar ràpidament quins animals tenen el cens genètic fet i per afegir pressió als propietaris que encara no ho hagin fet. Paral·lelament, també es farà la formació de les persones que els comuns seleccionin i que seran les encarregades de la recollida, la conservació i l’enviament de les mostres.
Passats els dos anys que durarà el registre, tots els propietaris que no ho hagin fet rebran sancions per part del comú, a part de les que es podran imposar un cop s’hagi iniciat l’anàlisi de la femta.