El comú reclamarà al responsable de l'incendi l'allotjament dels veïns
Majoral avança que es demanarà l’import de les nits d’hotel dels residents al bloc cremat que no tenien una alternativa d’habitatge
El comú de Sant Julià de Lòria reclamarà en les pròximes setmanes al responsable de l’incendi del bloc del carrer Lòria l’import de les nits d’hotel on s’estan allotjant de manera provisional els veïns que no tenen cap lloc més on dormir. Així ho va avançar al Diari el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, que va lamentar la situació i va destacar que en el cas que les cinc persones que estan actualment sota les ajudes de la corporació fossin de les que no poden tornar a casa fins a mitjans d’abril, el comú se seguirà fent càrrec del seu allotjament: “Actualment, estem allotjant dues famílies i si és el cas que són les que tenen més afectacions en les seves llars, el comú no les deixarà al carrer, es podran estar als hotels fins que ho necessitin.”
El cost de les habitacions d’hotel on s’estan refugiant els veïns del bloc incendiat el passat dilluns se suma a les despeses que haurà d’assumir el llogater del pis on es va iniciar el foc, si s’acaba determinant que n’és el responsable, i és que la corporació laurediana estudia reclamar totes les despeses que està avançant per no deixar “tirades” les persones que després de quedar-se sense pis pel foc no tenien cap familiar proper amb qui refugiar-se. “Ara mateix no estem en aquest estadi i no ho hem parlat, però és un proper pas que es farà, reclamarem al responsable”, va explicar Majoral, que va negar conèixer si hi ha altres habitatges a la parròquia en el mateix estat: “Tot el que és inspeccions i revisions és competència del Govern, nosaltres no hi entrem”.
Qüestió de responsabilitat
Tant els costos de les habitacions d’hotel com les despeses per rehabilitar els altres pisos que van quedar destrossats per les flames són qüestions monetàries que demanen trobar un responsable que haurà de fer-se’n càrrec. La investigació policial haurà de determinar si va ser un accident causat per factors externs com una pujada de tensió, o si va ser una negligència per part del llogater. Alguns veïns van apuntar a un descuit de l’inquilí, que estava cuinant i s’hauria oblidat que tenia el menjar al foc.
En tot cas, si la policia acaba determinant que és el llogater el responsable, l’home, d’uns cinquanta anys, haurà d’assumir íntegrament totes les despeses,ja que, vist que no tenia cap pòlissa de la llar, les asseguradores dels altres habitatges determinaran que és autoassegurador.
Estat de l’edifici
D’altra banda, els veïns també van denunciar el pèssim estat de l’edifici, que “estava totalment descuidat”, i ho van relacionar directament amb la ràpida propagació de les flames. Tot i estar d’acord que va ser una desgràcia i un accident que era difícil de preveure, van posar en relleu que els equipaments del bloc no estaven preparats per aturar un incendi com el que va succeir. “No hi havia un extintor en tot l’edifici i les cuines que donen al celobert no tenen extractor de fums”, va lamentar un altre veí, que va explicar que normalment obrien les finestres quan cuinaven per ventilar l’espai i que això va provocar que hi hagués greix a les parets del celobert, que hauria ajudat l’expansió de les flames.
Tot plegat, sigui responsabilitat de l’inquilí o del propietari per no tenir els equipaments necessaris per aturar l’incendi, cap dels dos complia la llei d’arrendament i no tenien assegurança. Mentrestant, aquest cap de setmana podrien entrar a viure els veïns dels primers i el cinquè segona.