'Genotipatge'

Camp afirma que hi ha "més veterinaris a favor que en contra" del cens caní

El cònsol major de Canillo assegura que el projecte d'identificació de l'ADN dels gossos continua

Els comuns amenacen de contractar veterinaris forans

Creat:

Actualitzat:

El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, ha afirmat avui al migdia que "hi ha més veterinaris a favor que en contra" sobre el cens caní a través de l'ADN i que, per tant, "de moment el projecte continua".

Camp, que ha fet aquestes declaracions després de la reunió mensual de cònsols, ha assegurat que comença a perfilar-se una posició majoritària entre els veterinaris, tot i que "encara no hi ha consens". Aquesta, si més no, és la "impressió" que tenen els sis comuns que participen en el projecte (l'únic que no ho fa és Escaldes) de l'última reunió que van mantenir amb el col·lectiu, que va tenir lloc el divendres de la setmana passada.

Per la seva banda, el cònsol menor de Canillo, Marc Casal, ha criticat les consideracions "polítiques" de l'últim informe que els veterinaris han entregat als comuns. Aquestes consideracions, ha lamentat Casal, "no tenen cap caire científic" i toquen punts "en els quals els veterinaris no s'haurien de ficar".

Els comuns amenacen de portar veterinaris de fora per al cens caní

Les divergències entre els veterinaris i els cònsols, lluny de desaparèixer, van a més. Els comuns no accepten les conclusions dels professionals que s’han posicionat en contra del projecte de cens caní amb l’ADN per identificar el gos a través de les tifes al carrer, i estan debatent sobre una opció que, de ben segur, només avivarà la polèmica.

La cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, ja va fer unes declaracions fa uns dies que deixaven entreveure que això va per a llarg. “Haurem de buscar una alternativa”, va deixar caure Choy en resposta a l’oposició rotunda dels centres veterinaris. I l’opció és, segons ha pogut saber el Diari, recórrer a veterinaris estrangers a través d’un concurs extern, una iniciativa que xoca amb la legislació actual i, per tant, necessitaran els grups parlamentaris aliats per reformar el text refós del 2018 de la Llei de tinença d’animals, que en el seu article 18 tanca la porta a l’intrusisme de fora i aclareix que per exercir a Andorra s’ha d’estar establert legalment al país. Això implica que un veterinari de fora no estaria habilitat per fer les extraccions de sang sense abans modificar el text i permetre l’activitat a professionals d’altres països, una possibilitat que, òbviament, no agrada gens als veterinaris d’Andorra, que denuncien que alguns d’ells estan rebent fortes pressions dels cònsols perquè cedeixin.

De moment la professió es manté unida i contrària al projecte de genotipatge, convençuda que no serà possible portar-la a terme perquè no hi haurà el percentatge de gossos mínim al cens.

De fet, l’informe que han encarregat els comuns per avalar la iniciativa especifica que si bé alguns comuns han exonerat els caçadors de pagar la taxa de tinença d’animals, la identificació de l’ADN és de caràcter obligatori per a tothom.

El mateix document, elaborat per l’UTE que ha aconseguit la concessió per fer les anàlisis, remarca que es recullin les femtes a mitjan setmana perquè els sistemes de neteja retirin les que provenen dels gossos dels turistes. I afegeix: “Aquesta dada no s’hauria de fer pública per evitar l’incompliment dels propietaris en dies concrets.” De moment hi ha retard en el calendari inicial.

Els comuns amenacen de contractar veterinaris forans

tracking