La facturació de Capesa cau el 20% el 2020 per la falta de turistes

La societat no tancarà l’exercici econòmic amb dèficit perquè ha hagut de fer menys reparacions importants

La facturació de Capesa cau el 20% el 2020 per la falta de turistesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ingressos de Capesa, la societat que gestiona el subministrament d’aigua a Escaldes-Engordany, van caure gairebé el 20% durant l’exercici del 2020 respecte de l’any anterior, segons va revelar ahir al Diari el director de l’empresa, Eduard López Mirmi. Aquesta disminució s’explica, va apuntar Mirmi, per l’impacte de la pandèmia en l’activitat turística a la parròquia. “Un volum important dels abonats als serveis de Capesa són establiments hotelers, la majoria dels quals tenen un consum d’aigua significatiu”, va explicar.

Arran de les mesures de confinament i de suspensió de la majoria d’activitats econòmiques que el Govern va decretar el març de l’any passat per contenir els contagis de Covid, el turisme va tallar-se en sec durant uns mesos al Principat i, en conseqüència, també van decaure les pernoctacions en hotels i els ingressos de Capesa per consum d’aigua per a consum humà. El repunt del consum turístic durant els mesos d’estiu gràcies a la flexibilització de les restriccions governamentals no va permetre compensar l’impacte de les primeres setmanes de tancament en la facturació de la distribuïdora.

Moment difícil

La caiguda, el 2020, dels ingressos de Capesa va arribar, segons Mirmi, en un moment “difícil” per a l’empresa. “Veníem d’uns anys en què vam destinar molts diners a pagar inversions importants per al conjunt de la xarxa”, va assegurar. Mirmi va recordar, en aquest sentit, que els dipòsits i l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) que Capesa va construir el 2019 van suposar una despesa en inversió de cinc milions, una xifra “important per a Capesa”.

A pesar de la caiguda dels ingressos, Mirmi va assegurar que l’empresa no es veurà forçada a tancar l’exercici del 2020 amb dèficit perquè les despeses també han estat més baixes. Segons el director de la societat escaldenca, aquesta reducció ha estat possible gràcies al fet que els tècnics de Capesa només han hagut de fer la meitat de “reparacions importants” que han d’assumir de mitjana cada any. Aquesta circumstància i una “política de control de les despeses” han permès a Capesa d’equilibrar els ingressos i les despeses en les xifres econòmiques de l’any passat, que l’empresa farà públics a final de juny en assemblea ordinària.

Pel que fa al pressupost per a l’exercici d’aquest any, Mirmi va explicar que preveu partides de despesa en inversió “molt més modestes” que les del darrer lustre. “No se’n faran gaires perquè a hores d’ara no en necessitem i la situció financera tampoc ens permet de fer-ne”, va assegurar el director de l’empresa.

D’altra banda, Mirmi va apuntar que Capesa treballa “a llarg termini” en alternatives a la captació del Madriu, d’on prové el 95 de l’aigua que distribueix l’empresa.

tracking