Urbanitat
Els veterinaris cedeixen i faran extraccions per a l'ADN caní
Els comuns han mantingut reunions individuals i han arrencat el compromís d’alguns centres per començar a fer les mostres
Els comuns van canviar l’estratègia de mantenir reunions conjuntament amb els vuit centres veterinaris i les han fet de forma individual. El canvi de la fórmula ha estat un èxit, ja que encara que no tots han acceptat fer les extraccions de sang als gossos, n’hi ha que sí han variat de parer i això suposa un canvi radical.
De moment, per part dels portaveus de les corporacions declinen fer manifestacions, ja que avui tenen programada la darrera trobada amb un veterinari i la setmana que ve tenen previst comunicar oficialment quin és el nou escenari que permeti a les corporacions prendre mostres de tifes al carrer per identificar els propietaris dels cans.
Les entrevistes individuals han permès trencar la unitat dels professionals, que eren perfectament conscients que amb una sola deserció tota la unitat s’ensorraria com una filera de fitxes de dominó. I així ha estat, la majoria de veterinaris assumeixen que el projecte tirarà endavant i que s’hi hauran de sumar tots, ja que no podran negar als clients el que sí que ofereix la competència i que aquests vagin a un altre centre a fer l’extracció de la mostra de sang que permetrà elaborar el banc d’ADN caní.
Encara que des dels comuns es va negar qualsevol tipus de pressió per aconseguir doblegar la resistència dels veterinaris, aquests mantenien que sí que han existit i que des de l’inici alguns centres temien represàlies i expressaven dubtes per assegurar el consens que fins ara havia aturat el projecte de les corporacions locals.
NOU CALENDARI
Fonts dels comuns van precisar ahir que un cop s’acabi confirmant la col·laboració dels veterinaris s’hauran d’estudiar els tempos, ja que la contundent oposició dels centres ha fet retardar tot el projecte gairebé sis mesos.
La idea inicial era que els comuns de Canillo, Encamp, Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria assumirien des del 25 de gener fins al 31 d’agost el cost íntegre de 28,50 euros corresponent a l’anàlisi d’ADN. Molts probablement, i si no hi ha nous contratemps, aquest termini s’haurà d’allargar fins a final d’any i en funció del nombre de registres passar a la fase 2 a principi de l’any que ve. Cal recordar que per passar a la segona fase –recollida dels excrements, identificació i sancions– és important que al banc de dades hi hagi un percentatge important d’ADN de les mascotes.
UN ESTIRA-I-ARRONSA SOBRE LA VIABILITAT
El veterinaris, que no estan agrupats en un col·legi professional, havien afirmat que només participarien en el projecte del cens d’ADN caní “si ens hi veiem obligats” per les “pressions del Govern i els comuns”. El col·lectiu, en un comunicat el mes passat, va respondre a les acusacions que els va fer el cònsol de Canillo, Francesc Camp, que va afirmar que darrere la negativa del col·lectiu a participar en el projecte del cens d’ADN caní hi havia motivacions polítiques. Els veterinaris afirmaven que “no hem modificat el nostre posicionament respecte al projecte del genotipatge. Ens alineem amb els criteris i informes publicats per tots els col·legis veterinaris professionals d’Espanya, que responen a criteris científics, tècnics i jurídics”.