El comerç confia que la reforma del carrer Callaueta reactivi la zona
Els comerciants estan convençuts que l’obertura de Prada Ramon als vianants portarà més turisme i negocis
Els comerciants de Prada Ramon celebren la transformació del carrer de Callaueta en un espai per a vianants i es mostren convençuts que la pacificació del barri contribuirà a revalorar i reactivar econòmicament la zona. Malgrat tot, temen que la substitució d’una part de la zona blava per estacionaments de càrrega i descàrrega, modificació prevista en el pla de reactivació de l’avinguda Riberaygua i travesseres que el comú vol aplicar durant aquest mandat, agreugi encara més els problemes per aparcar al barri. Prada Ramon concentra uns 700 negocis, xifra que suposa prop d’un 20% del teixit empresarial de la parròquia.
Elena Gea, responsable de la botiga de moda multimarca Dhuna, situada al carrer de la Sardana, admet que encara és molt d’hora per saber del cert si la remodelació de Prada Ramon serà bona per al teixit comercial del barri. Tot i això, afirma que li agrada com ha quedat el carrer de Callaueta. A més, es mostra esperançada que la peatonalització del barri “incentivi l’obertura de nous negocis” gràcies a la millora de la connexió entre Prada Ramon i l’eix central. Gea està convençuda que l’obertura de l’espai als vianants “portarà més turistes” a la zona, la qual cosa n’impulsarà l’oferta comercial i, sobretot, recalca Gea, “la gastronòmica, ja que els restaurants podran instal·lar terrasses al carrer”.
Maite González, dependenta de la joieria la Grandalla d’Or, situada al carrer de l’Aigüeta, afirma que “la pacificació dels carrers seà positiva”, però admet que caldrà “esperar un temps per veure’n els efectes”. Per la seva banda, Lucinda Miranda, propietària de la botiga de neteja Espai Net, situada a Callaueta, es mostra contenta per la remodelació del carrer. “Hi ha clients que m’han dit que han descobert la botiga passejant per Callaueta”, explica.
Escèptics
La conversió en zona de vianants de Callaueta no satisfà alguns comerciants, que consideren que el canvi no només no suposarà un revulsiu positiu per al comerç local, sinó que fins i tot el perjudicarà.
Anna Carmona, propietària de la Sabateria Anna, situada a l’encreuament entre el carrer de la Sardana i el carrer de Callaueta, assegura que el carrer “només s’omplirà de clients els caps de setmana” i que “de dilluns a divendres hi haurà molt poca vida”. Carmona explica que, fins abans de la remodelació, el fet que hi hagués més aparcaments de zona blava a la zona afavoria el moviment de vehicles i, per tant, l’arribada de clients potencials. Carmona tem que la desaparició de la majoria de places d’aparcament de zona blava a Prada Ramon desviï els cotxes cap a altres zones de la ciutat i, de retruc, també en desplaci el comerç.
L’ampliació de les zones d’aparcament de càrrega i descàrrega és benvinguda per la majoria de comerciants del barri. La Judit, propietària de la botiga d’interiorisme Sodimac Espai Creatiu, ubicada al final de l’avinguda Riberaygua, assegura que la manca d’estacionaments comercials amb una limitació temporal és un problema que Prada Ramon arrossega de fa anys. “Hi ha comerços que necessiten més espai per operar i rebre les mercaderies dels proveïdors. En aquest sentit, el canvi que proposa el comú és positiu”, afirma.
Per la seva part, Flor Jost, propietària de la botiga de llits i sofàs Cent Mobel, situada a l’avinguda Riberaygua, també afirma que els comerços del barri anaven faltats d’aparcaments de càrrega i descàrrega.
Tot i això, Jost es demana “on aparcaran ara els veïns, els clients i els turistes si s’eliminen places” de zona blava, una pregunta que també es fa Regina Molas, responsable de la botiga de bosses de mà i motxilles M. Rossell, situada a l’avinguda Riberaygua: “Quan es recuperi el volum de gent que solia venir abans de la pandèmia, com ens ho farem? N’hi haurà prou amb l’aparcament del Parc Central?”.