Picabaralla entre Dolsa i Vilanova pel retard en la liquidació del 2020

El cònsol menor assegura que els 60 dies de tardança que arrossega l’equip de govern “no tindran conseqüències greus per al comú”

Picabaralla entre Dolsa i Vilanova pel retard en la liquidació del 2020Víctor González

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La proposta d’aprovació al consell de comú d’Escaldes, ahir a la tarda, de la liquidació pressupostària dels tres primers trimestres del 2020 va provocar una picabaralla entre el cònsol menor, Joaquim Dolsa, i el conseller de la minoria Jordi Vilanova pel retard en la presentació dels comptes.

Dolsa va obrir la seva intervenció assegurant que els “60 dies de retard” que arrossega l’equip de govern “no tindran conseqüències greus per al comú”. El cònsol menor va explicar que el tancament del pressupost del 2020 es portarà al consell al començament de juny. És a dir, dos mesos després de l’1 d’abril, quan acabava el termini legal per fer-ho.

Dolsa va qualificar de “banal” la preocupació de la minoria pel retard i va atribuir aquesta tardança a la situació d’estrès per al comú causada per la pandèmia i la manca de personal al departament de Finances del comú. “Què pot passar perquè haguem fet tard? Que ens muntin una manifestació al carrer? Que algú s’encadeni a un fanal?”, va preguntar-se amb ironia. El cònsol menor va assegurar que el retard acabarà “amb una nota del Tribunal del Comptes” i va recordar a la minoria que el 2019, quan el govern de Demòcrates per Andorra va presentar el tancament de l’any, “en va tenir set”.

Vilanova, per la seva banda, va mostrar-se preocupat “que a Escaldes-Engordany no es facin bé les coses”. El conseller de la minoria va afirmar que “cal complir les normes”, i va citar la Llei de finances comunals, la de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, i la del Tribunal de Comptes.

“Tema estrella”

Dolsa va lamentar que Vilanova hagi convertit el retard en la presentació dels comptes en un “tema estrella”, amb referència a l’article d’opinió sobre la qüestió que el conseller de la minoria va publicar dimarts al Diari i a la roda de premsa, celebrada la setmana passada, en què els demòcrates escaldencs van denunciar l’incompliment dels terminis legals per presentar les liquidacions.

El cònsol menor va exigir a Vilanova que “en comptes de fer política amb articles a la premsa” s’impliqui “més a fons” en la feina que es fa al comú. En aquest sentit, Dolsa va retreure-li que només participi en les comissions de manera telemàtica i no presencialment. “És molt difícil treballar d’aquesta manera”, va dir. Vilanova, que va oferir “mà estesa” al govern, va defensar-se: “La roda de premsa i l’article eren necessaris perquè us han fet reaccionar.”

Finalment, Dolsa va demanar “més cintura” a Vilanova i va recordar que “el comú de Canillo, el qual està governat per DA, té una situació pitjor que la nostra”, ja que encara no ha presentat cap document relatiu a l’execució del pressupost del 2020. “Jo soc conseller d’aquesta parròquia. El que passi a Canillo no m’importa. A mi em preocupa Escaldes-Engordany”, va respondre el conseller de la minoria.

EL BUS A DEMANDA SERÀ GRATUÏT DURANT EL PRIMER MES

El servei de bus a demanda serà gratuït durant el primer mes de la prova pilot, que començarà l’1 de juny i acabarà el 31 de desembre. A partir de l’1 d’agost, el bitllet senzill costarà un euro i l’abonament mensual, 20. La consellera de Medi Ambient, Cèlia Vendrell, va fer públics els detalls del funcionament del nou servei de transport públic de la parròquia, amb el qual l’equip de govern vol reduir l’ús del vehicle privat a les zones periurbanes d’Escaldes-Engordany. El bus operarà de set del matí a deu de la nit els dies laborables, i els caps de setmana i festius de nou del matí a deu de la nit. Les reserves es podran fer per telèfon o a través d’una aplicació per a mòbils que l’equip de govern presentarà properament.

CONTROVÈRSIA PER LA RESTAURACIÓ DEL DODGE FARGO

Un altre dels punts de l’ordre del dia del consell que també va generar controvèrsia va ser la decisió d’aprovar una ordinació de crèdit extraordinari de 20.000 euros per a la reparació i conservació de l’autobús Dodge Fargo, un dels primers que hi va haver al Principat, que va ser trobat el 2018 abandonat a Fontaneda. “Considerem que 20.000 euros per a la restauració és una quantitat elevada de diners públics, i més en els temps actuals de necessitats socials”, va lamentar la consellera Demòcrata Núria Barquín. Per aquesta raó, DA va votar-hi en contra. El conseller de Vida Cultural, Valentí Closa, va defensar el projecte “perquè no el podem deixar escapar”.

tracking