reportatge
S'inaugura el mural de l'Espai Columba
La transformació de sants en figures d’escacs o una caricaturització cubista són algunes de les propostes que ja es poden veure al mural de l’Espai Columba.
Un artista creix i per fer-ho passa per moltes etapes. Normalment, en cadascuna es deixa dur per una obsessió determinada. En el seu cas, Marcel Llovera ens va confessar ahir que la seva és la de dibuixar personatges dins d’un quadrat. “L’obra que he fet es diu Sant dins un cub”, va explicar el jove en relació amb la seva aportació al nou mural de l’Espai Columba. Un projecte que es va començar a principi de març i que ahir, finalment, es va donar per inaugurat.
“No m’agrada fer de dictador d’allò que significa la meva obra. M’agrada que les persones en puguin fer una lliure interpretació.” Amb aquesta sentència convidava a contemplar sense cap mena d’acotament la seva obra que, juntament amb la dels altres nou companys, parteix d’una reinterpretació personal de dues pintures murals del segle XII: Sant Gregori i Sant Silvestre.
Ahir, doncs, després de dies de treball i ja amb el projecte finalitzat, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, acompanyada de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, van visitar el nou mural urbà creat per a joves del país i internacionals. “S’ha aconseguit donar veu a joves artistes per aportar la seva mirada d’una art secular”,va assenyalar Riva. “Aquesta manera actual i jove de veure els frescos es converteix en un nou atractiu per a Santa Coloma”, va assegurar Marsol tot felicitant els joves.
Els projectes, que abracen diferents estils pictòrics, s’han executat amb tècniques molt diverses, que van des de la pintura plàstica apta per a exteriors fins als passamans de ferro. Les diverses reinterpretacions tenen diferents punts de vista: des de visualitzar el retorn d’uns sants passats per un filtre mil·lennista fins a la modernització de l’estil romànic, la transformació dels sants en figures d’escacs, la visualització de vitralls, la feminització dels dos sants o la desconstrucció dels sants.
Els visitants que vulguin informar-se sobre la motivació personal de cada artista ho podran fer a través d’uns codis QR que es troben pintats a l’inici del mural.