Recurs de Saetde contra l'adjudicació del refugi de Juclar
L’empresa considera que el plec de bases del concurs “infringeix la lliure concurrència” i conté clàusules de caràcter abusiu
Saetde va interposar un recurs administratiu ahir al matí contra l’adjudicació, per part del comú de Canillo, de la gestió i explotació del refugi de Juclar. El comú canillenc va acordar dimecres de la setmana passada adjudicar la gestió del refugi a les dues persones que l’han dirigit fins ara. Segons l’edicte comunal, publicat ahir al BOPA, el termini de concessió és de dos anys des de la signatura del nou contracte. L’edicte també assenyala que la concessió és ampliable fins a un màxim de quatre anys. A canvi, la direcció de l’equipament haurà de pagar al comú 4.200 euros cada any.
La societat que gestiona les pistes d’esquí del Pas de la Casa i Grau Roig va impugnar la decisió de la corporació basant-se en tres arguments. En primer lloc, Saetde assenyala, en el recurs que va presentar davant de la junta de govern del comú, que el plec de bases del concurs per gestionar i explotar el refugi “infringeix la lliure concurrència i dels principis d’objectivitat”.
Concretament, l’empresa al·lega que una de les condicions del concurs –que els aspirants a dirigir l’equipament disposin de la titulació oficial per gestionar refugis– és un fre injust a la competència. En aquest sentit, el conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, va apuntar en declaracions al Diari que “avui dia només hi ha cinc persones amb aquesta titulació a Andorra”.
Viladomat, a més, va afirmar que tenir el títol “hauria de ser un mèrit, no una condició sine qua non” per participar en el concurs. L’empresari va remarcar que aquest punt del plec de bases ha limitat a “un grup molt reduït de persones” les opcions de gestionar el refugi. El conseller delegat de Saetde va insinuar que el concurs va dissenyar-se per a un sol candidat.
El segon argument que Saetde utilitza per defensar el recurs és que la fixació de les tarifes màximes dels serveis de l’equipament que el comú va acordar amb el ministeri de Medi Ambient “atempta contra el principi de lliure explotació”.
Finalment, el recurs assenyala el caràcter “abusiu” de la clàusula que obliga el concessionari de continuar prestant el servei el temps que sigui necessari fins a una nova adjudicació quan s’hagi resolt el lloguer de manera anticipada.
BATALLA JUDICIAL PER ALTRES EQUIPAMENTS
No és la primera vegada que Saetde presenta batalla amb l’objectiu que s’anul·li el procés d’adjudicació d’un refugi. El desembre de l’any passat, el Tribunal de Batlles de la secció administrativa va admetre a tràmit una demanda de l’empresa explotadora de les pistes del Pas de la Casa i Grau Roig perquè s’anul·li la concessió de la gestió del refugi guardat del Comapedrosa, ubicat dins del terme de la Massana, a EMAP, la societat titular de les pistes de Vallnord-Pal Arinsal. La societat massanenca explota el refugi des del 15 de juliol de l’any passat. D’altra banda, la mateixa secció del Tribunal de Batlles també va admetre a tràmit, el març d’aquest any, una demanda de Saetde contra el Govern en què es demana l’anul·lació del plec de bases per a la concessió de les gestió del servei públic del refugi guardat de l’Illa, situat dins de la parròquia d’Encamp.