Cerni Cairat augura el fracàs de Naturland

El conseller de la minoria afirma que el nou parc no corregeix els defectes de plantejament que l’han fet fracassar

Cerni Cairat augura el fracàs de NaturlandFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“Naturland repeteix un model de parc que s’ha demostrat que ha fracassat.” Així de contundent va manifestar-se ahir en declaracions al Diari el conseller de la minoria Cerni Cairat, del grup de Desperta Laurèdia, sobre la proposta econòmica que dijous al vespre la direcció de Camprabassa va presentar en junta general d’accionistes amb l’objectiu de reflotar el negoci de l’ecoparc. Cairat va assegurar que el pla director del projecte que pren el relleu de Naturlandia només podrà generar resultats positius per a l’empresa si hi ha una “alta rotació de visitants”, una circumstància que el conseller lauredià considera “molt difícil” que pugui sostenir-se en el futur.

Cairat va assenyalar que, si bé és cert que la pandèmia ha empitjorat la situació financera de l’empresa arran de la caiguda de la venda d’entrades, el model d’explotació de Naturlandia és “fallit” des que el parc va inaugurar-se el 2007. “El projecte necessita cada vegada un públic més massiu i més inversions per no tenir pèrdues i sobreviure”, apunta el portaveu de Desperta Laurèdia. Cairat va afirmar que el pla director que la direcció de Camprabassa va presentar dijous no corregeix aquesta tendència, sinó que l’agreuja.

El conseller de la minoria del comú de Sant Julià de Lòria alerta que, si el model de negoci de Naturland no dona els resultats que la direcció espera, les finances comunals se’n ressentiran “greument” en els propers exercicis. En aquest sentit, Cairat tem que una situació prolongada de pèrdues futures de l’empresa explotadora del parc pugui provocar una “repetició del 2015”, quan la corporació comunal va tancar els comptes “molt a prop” del límit d’endeutament permès per la llei. Concretament, va fer-ho tan sols a 60.000 del topall permès. “El comú corre un risc molt gran si Naturland no té beneficis”, assegura el conseller.

En la junta general d’accionistes de dijous, Cairat va suggerir “que també s’estudiï un pla de liquidació ordenada” de la societat que gestiona Naturland. “Tenint en compte les pèrdues milionàries que ha generat el parc i la incertesa sobre el futur de l’empresa, cal haver previst que potser convé tancar. I, si es pren aquesta decisió, cal fer-ho de la manera menys traumàtica possible”, puntualitza el conseller. La direcció va desestimar la proposta.

Cairat lamenta la “manca de transparència” que, segons el seu parer, caracteritza la gestió de Naturland. El conseller de Desperta Laurèdia sosté que la informació d’un projecte que ha sobreviscut fins ara gràcies a aportacions milionàries de diners públics del comú ha d’estar a l’abast dels lauredians. A tall d’exemple, Cairat recalca que no va tenir accés als detalls del pla de reestructuració econòmica fins poc abans de la junta general d’accionistes.

ENGINYERIA FINANCERA AMB EL DEUTE

La direcció de Camprabassa va presentar dijous al vespre a la junta general d’accionistes un pla de reestructuració per equilibrar les finances del parc. El pla preveu transformar 6,5 dels 10 milions que l’empresa deu al comú en accions, que seran propietat de la corporació laurediana. Els 3,5 milions restants tindran la consideració de deute participatiu. En termes pràctics, això vol dir que Camprabassa només retornarà els diners si els resultats són positius. El pla també aprova un mecanisme per compensar les pèrdues acumulades, de més de 20 milions, amb el capital de l’empresa.

tracking