Constructors
Reticències al límit d'edificació aprovat pel comú d'Escaldes
El sector considera que la reducció del nombre de pisos que es poden edificar atempta envers la seguretat jurídica i augmentarà els preus
El sector de la construcció i els propietaris de pisos es mostren en contra del límit urbanístic imposat a Escaldes. Les patronals consideren que la modificació del POUP aprovada per la majoria al comú de la parròquia en l’última sessió de consell de comú, que disminueix en un 50% el nombre de pisos nous que es podran construir en zones residencials, atempta contra la seguretat jurídica dels promotors. “Han tocat paràmetres de volumetria, com són les alçades dels edificis i l’ocupació en planta i això té una gran afectació en els projectes”, va indicar la gerent de l’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda), Mònica Dalmau.
“Això genera una pèrdua de garanties a la persona interessada a generar qualsevol iniciativa, ja que l’interès pot ser diferent perquè ha canviat el projecte per la modificació de les normes urbanístiques”, va dir. Dalmau va considerar que abans de dur a terme aquesta mena de mesures, que afecten de manera directa “les garanties jurídiques”, seria necessari realitzar “una anàlisi més profunda perquè comportarà una repercussió en l’àmbit econòmic”.
Artur Homs, el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), va exposar que qui disposa de la majoria dels terrenys al país són els privats i “tenint en compte el maltractament al lloguer i la inseguretat jurídica que s’està generant, molts d’ells estan venent les parcel·les al millor postor per treure’n una rendibilitat segura”. I va matisar que es tracta d’una qüestió de “mida”, “Andorra és un país molt petit i el seu creixement urbanístic està limitat a l’espai que té, per la qual cosa aquesta mesura és inapropiada”.
MENYS PISOS I MÉS CARS
El president va fer incís en el fet que la modificació també tindrà una afectació negativa en la voluntat general de solucionar la problemàtica de l’habitatge de lloguer al país. “Si redueixes l’edificabilitat, l’únic que fas és incrementar el preu al qual el promotor destinarà l’immoble, sigui per a la venda o al lloguer”, va apuntar. I va posar en relleu que la mesura encara tindrà més incís en el mercat de lloguer, al·legant que “si actualment construir per arrendament té una rendibilitat baixa, si disminueixen el nombre de pisos que es poden construir, els habitatges seran més grans i el preu s’encarirà”.
Homs va comentar que un dels factors que podrien donar una empenta als propietaris perquè edifiquin immobles destinats al lloguer seria tenir més seguretat jurídica i “si una persona no et paga, que la puguis fer fora en un termini raonable seguint la normativa”. Dalmau també va assenyalar que el nivell d’afectació dependrà tot de cada projecte, “vulguem o no és cert que hi haurà una repercussió econòmica”, ja que “el fet de reduir la volumetria té una gran incidència i condicionarà per decidir què fer per mantenir la viabilitat inicial que tenies prevista”. A més, va manifestar que la disminució pot tenir incidència en el model actual de l’habitatge. “Potser es comencen a construir edificis de menys pisos, però més grans i més cars”, va asseverar.
La minoria del comú d’Escaldes tampoc es mostra favorable de la limitació urbanística. Així ho van fer palès durant l’última sessió de consell, en la qual es va aprovar la modificació del POUP, i els demòcrates van posar de manifest que la mesura retalla la capacitat volumètrica d’habitatges en un 50%, destacant que en els terrenys de 2.000 metres quadrats on es podien fer quinze habitatges, amb la nova aplicació tan sols se’n podran edificar vuit en parcel·les de 2.500.