Capesa tanca el 2020 amb uns guanys de 156.00 euros

La societat que gestiona el subministrament d’aigua guanya el 35% menys que en l’exercici econòmic del 2019

Capesa tanca el 2020 amb uns guanys de 156.00 euros

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Capesa va tancar l’exercici econòmic del 2020 amb un benefici després d’impostos de 152.000 euros. Aquesta xifra suposa el 35% menys respecte de l’any anterior, en què la societat que gestiona el subministrament d’aigua a Escaldes-Engordany va assolir un superàvit de 241.000 euros. Capesa ha tancat els últims 25 anys en números positius, segons dades que el director general de l’empresa, Eduard López Mirmi, ha facilitat al Diari.

Per tercer any consecutiu, la junta general d’accionistes de Capesa, reunida ahir al vespre a la sala d’actes del comú d’Escaldes-Engordany, va donar el vistiplau a la decisió de la direcció de l’empresa de no repartir els beneficis de l’exercici en forma de dividends als socis. La junta va acordar transformar el superàvit en reserves voluntàries, és a dir, en patrimoni net. El benefici del 2020, per tant, permetria a l’empresa finançar operacions o projectes futurs amb recursos propis sense haver de recórrer a préstecs o crèdits o, en temps de vaques magres, cobrir pèrdues o equilibrar la situació financera.

MENYS FACTURACIÓ

La caiguda relativa dels beneficis del 2020 en comparació amb l’any anterior s’explica, segons Mirmi, per una reducció dels ingressos i per un augment de les despeses.

Pel que fa a la facturació, els comptes de Capesa de l’any passat van experimentar una disminució d’aproximadament el 4% en termes interanuals, ja que els ingressos del 2020 van ser de 959.000 euros, mentre que els del 2019 van pujar fins a gairebé un milió (998.000 euros).

Segons Mirmi, la causa principal d’aquesta davallada és l’impacte negatiu de la pandèmia en l’activitat turística de la parròquia d’Escaldes-Engordany, sobretot durant el segon trimestre de l’any. Cal recordar que, arran de les mesures de confinament i de suspensió de la majoria d’activitats econòmiques que el Govern va decretar el març de l’any passat per contenir els contagis, el turisme va tallar-se en sec durant uns mesos i, en conseqüència, també les pernoctacions en hotels i els ingressos de Capesa per consum d’aigua. El repunt del turisme a l’estiu gràcies a la flexibilització de les restriccions va compensar l’impacte del tancament del sector durant els mesos de primavera.

Pel que fa a les despeses, van situar-se, al final de l’exercici, en 749.000 euros. La xifra suposa un augment del 9% respecte de l’any anterior, en què Capesa va gastar 687.000 euros. Tot i que el 2020 l’empresa va contenir les despeses de personal i de consum de mercaderies, matèries primeres i altres materials, van augmentar les despeses per amortitzacions.

PARTIDES D'INVERSIÓ MÉS MODESTES

Capesa preveu partides d’inversió “molt més modestes” que les dels darrers cinc anys en el pressupost per a l’exercici d’aquest any. Mirmi va apuntar que el gros de la despesa en inversió del 2021 correspon a la retenció del 5% d’obres que els adjudicataris entregaran aquest any a l’empresa escaldenca. D’altra banda, la junta general d’accionistes va aprovar ahir al vespre mantenir el preu de l’aigua “en solidaritat amb els ciutadans per la situació de pandèmia”, segona Mirmi. Cal recordar que a Escaldes els consumidors domèstics paguen 0,46 euros per metre cúbic.

tracking