El comú estrena una turbina que aprofita la xarxa d'aigua per generar electricitat

El comú estrena una turbina que aprofita la xarxa d'aigua per generar electricitatComú d'Andorra la Vella

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cònsol menor d’Andorra la Vella, David Astrié, va presentar ahir al matí la primera instal·lació hidroelèctrica del país que aprofita l’energia produïda per l’alta pressió de la xarxa d’aigua potable per produir electricitat. La microturbina o turbogenerador, instal·lada a la canonada d’arribada de la xarxa de la Comella als dipòsits de les Escaubelles, transforma l’energia potencial i cinètica de l’aigua pel cabal i l’alta pressió en energia neta i de baix cost que s’injecta a la xarxa elèctrica. L’aparell inclou una aixeta trencapressions que permet regular la força amb què l’aigua entra al dipòsit.

La instal·lació de la microturbina i la substitució de la maquinària obsoleta de regulació de l’aigua al dipòsit de les Escaubelles ha tingut un cost d’entre 130.000 i 140.000 euros. La microturbina genera 90.000 kWh l’any, una quantitat que, segons el comú, podria abastir d’energia elèctrica l’aparcament de Centre Ciutat, de vuit pisos, durant dos anys.

Astrié va destacar que el turbogenerador permetrà estalviar 22,5 tones de diòxid de carboni l’any i entre 7.000 i 8.000 euros anuals en la factura elèctrica del comú. La microturbina funciona a ple rendiment des de mitjan juny i treballa les 24 hores del dia durant gairebé tot l’any, va apuntar el cònsol menor, que va visitar la instal·lació acompanyat del cap del servei d’aigües, Robert Rabassa.

SOSTENIBILITAT

El cònsol menor va explicar que el turbogenerador es tracta d’una nova instal·lació sostenible del comú, que ja genera electricitat a partir d’energia fotovoltaica provinent de plaques solars situades a la part alta de l’edifici administratiu comunal, ubicat a la plaça Lídia Armengol, i alhora utilitza l’energia tèrmica de la xarxa de calor de FEDA produïda al Centre de Tractament de Residus per escalfar el centre esportiu dels Serradells. Astrié també va posar en relleu la introducció progressiva de vehicles híbrids o endollables en la flota de vehicles del comú –actualment són el 8% del total–. “Aquestes accions van sumant i les administracions demostren quin és el camí cap a una millora de la sostenibilitat”, va afirmar.

tracking