L'incivisme multiplica per quatre la factura de la recollida de residus

L’import que el comú ha pagat pel servei en el primer trimestre, 15.000 euros, supera el pressupostat per a tot l’any

L'incivisme multiplica per quatre la factura de la recollida de residusCOMÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El comú preveu que la factura de la recollida de residus de la deixalleria es multiplicarà per quatre aquest any. El cònsol major, Josep Majoral, va revelar ahir al matí en sessió de consell de comú que l’import que la corporació ha pagat pel servei en el primer trimestre del 2021, poc més de 15.000 euros, ja supera el pressupostat per a tot l’any. Per finançar la factura anual, que Majoral va estimar que pujarà fins a 60.000 euros, el ple del comú va aprovar per unanimitat un suplement de crèdit de 45.000 euros. El cònsol major va remarcar que el comú no s’haurà d’endeutar per satisfer aquestes despeses, ja que s’utilitzaran fons d’una altra partida del pressupost.

Majoral va atribuir la pujada de la factura a un augment del volum de deixalles voluminoses abandonades a la via pública i va anunciar que el comú reforçarà les campanyes informatives per conscienciar la població de la importància de reciclar bé els residus. Per la seva banda, el conseller de la minoria Cerni Cairat, de Desperta Laurèdia, va alertar que el problema afecta “tant el centre de Sant Julià com els quarts”, i va donar suport al comú en les mesures “de comunicació” i “de control” que posi en marxa properament per solucionar el problema.

Superàvit senes inversions

El comú ha tancat la liquidació pressupostària del primer trimestre del 2021 amb un superàvit de 703.203 euros i un deute de 17,2 milions. Majoral va celebrar que, en menys de dos anys, el comú hagi aconseguit reduir el deute en poc més d’un milió. A final del 2019 la xifra se situava en 18,2 milions. En termes percentuals, fa dos anys l’endeutament suposava el 135% de la mitjana dels ingressos liquidats dels últims tres anys, mentre que ara aquesta xifra se situa en el 119%. Cal recordar que el sostre màxim que preveu la Llei de finances comunals és del 200%.

Cairat, per la seva part, va afirmar que és “evident” que el superàvit és causat per la manca d’inversió, ja que “només s’ha executat el 0,9% de les inversions pressupostades”.

+

Xarxa d’aigua

El ple va aprovar un suplement de crèdit de 45.000 euros per a la construcció d’un nou tram de la xarxa d’aigua a la carretera de la Rabassa.

Madriu

Desperta Laurèdia va abstenir-se en la votació de l’ordinació de la vall del Madriu. Cairat va lamentar que no hi hagi una “idea conjunta” dels quatre comuns que formen la comissió de gestió pel que fa a noves construccions privades.

Transferències

Cairat va afirmar que l’aportació del comú al fons de solidaritat del Govern, de 250.000 euros, podria haver estat “més significativa”.

tracking