Reportatge

Bicicletes salvades

El comú d’Andorra la Vella ha arribat a un acord amb el Lycée Comte de Foix que permetrà reutilitzar en activitats educatives les bicicletes abandonades als carrers de la capital.

Bicicletes salvadesArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què se’n fa de les bicicletes que són abandonades als carrers d’Andorra la Vella? Si algun espavilat no se n’ha apropiat abans, un cop els agents han constatat que un vehicle d’aquesta mena fa més d’un mes que és a la via pública, el retiren i el porten al magatzem del servei de circulació del comú, situat en un soterrani de l’edifici administratiu de la plaça Lídia Armengol. Fins ara les bicicletes que els agents comunals recullen cada setmana a les vies urbanes i els camins de la capital anaven a parar al dipòsit del departament de circulació i, després del termini de trenta dies que estableix la llei i sempre que ningú no n’hagués reclamat la propietat, el comú les enviava a desballestar.

Gràcies a un acord entre el comú i el Lycée Comte de Foix, a partir del setembre les bicicletes abandonades que s'acumulen al magatzem de circulació comunal tindran l'oportunitat d'evitar el que ara com ara pot qualificar-se de mort segura per desmembrament. Quan comenci el proper curs escolar, els cicles destinats al desballestament s'enviaran al centre educatiu francòfon, on està previst que s’utilitzin en diverses activitats formatives. “Podria semblar que no, però a Andorra la Vella se n’abandonen tot l’any, de bicicletes al carrer. N’hem arribat a tenir 50 d’acumulades al magatzem del comú”, explica David Astrié, cònsol menor de la capital, que afegeix que l’ús de la bicicleta “ha anat a l’alça” en els últims anys. “Molta gent s’ha animat a començar-la a utilitzar per fer desplaçaments curts”, apunta.

El projecte va néixer durant la primavera de l’any passat, quan el professor d’educació física del Lycée Mathieu Deleris va posar-se en contacte amb l’equip de govern del comú amb una proposta sota el braç: que el centre educatiu pugui donar una nova vida a les bicicletes que han estat abandonades al carrer i que s’acumulen als magatzems comunals. “Va explicar-nos que el Lycée començarà a partir del curs que ve un taller d’ensenyament professional de reparació i reciclatge de bicicletes. Com que nosaltres en tenim moltes al dipòsit, vam considerar positiu de cedir-los les que necessitin”, explica Astrié.

A part de servir de matèria primera per al taller de reparació i reciclatge, els cicles també s'utilitzaran en les classes de conducció de bicicletes i educació viària que el Lycée imparteix cada any en el marc de l'assignatura d'educació física al circuit de la Margineda.

INFORMACIÓ

L’acord de col·laboració amb el Lycée ha comportat un canvi en la gestió del parc de bicicletes abandonades. Fins ara el comú d’Andorra la Vella només feia públics, mitjançant un edicte recollit al BOPA, els cotxes i motocicletes abandonats al carrer, atès que les dades d’aquests vehicles –la matrícula, el color, el model i el número de xassís– permetien identificar-ne el propietari amb facilitat.

L’1 de juliol passat la corporació va decidir començar a publicar també les dades relatives al model i el color de cada bicicleta abandonada. “Com que no estan matriculades, és més difícil saber de qui són. Tot i això, hem decidit fer pública aquesta informació perquè els propietaris que vulguin recuperar-les puguin fer-ho amb més facilitat”, explica el cònsol menor.

tracking