El comú impulsa la rehabilitació dels ponts històrics de la parròquia

La corporació ultima un concurs per elaborar un estudi de l’estat de l’estructura dels viaductes i una proposta de conservació

El comú impulsa la rehabilitació dels ponts històrics de la parròquiaV. G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Escaldes-Engordany ultima un concurs per elaborar un diagnòstic tècnic sobre la conservació dels cinc ponts històrics de la parròquia. L’estudi no només haurà d’avaluar l’estat de l’estructura i de l’entorn dels viaductes, sinó també fer una proposta de rehabilitació d’aquestes infraestructures que en conservi els valors arquitectònics originals. Segons va explicar aquesta setmana en declaracions al Diari el conseller de Vida Cultural i Aparcaments, Valentí Closa, el plec de bases del concurs pràcticament està enllestit i ja és en mans dels serveis jurídics del comú perquè n’estudiïn els detalls i, si és procedent, donin el vistiplau.

La proposta de rehabilitar els cinc ponts històrics de la parròquia va sorgir al començament de l’any passat arran de la necessitat, apunta Closa, de protegir de la degradació un patrimoni “molt important per a la identitat de la parròquia”. El conseller recorda que al centre de l’escut oficial d'Escaldes-Engordany hi ha una representació del pont de la Tosca, construït el 1820 sobre el tram final del riu Madriu, just abans que desemboqui al Valira d’Orient.

MÀXIMA PROTECCIÓ

La resta de ponts que completen el patrimoni de viaductes històrics de la parròquia són el d’Engordany, situat a la plaça de Santa Anna i nexe d’unió entre els dos nuclis que donen nom a la parròquia; el dels Escalls, escenari de la signatura dels pariatges del 1278 i el 1288 entre el bisbe d’Urgell i el comte de Foix i avui en força mal estat; el pont Pla, ubicat uns 500 metres més amunt del Valira del Nord, i el de Sassanat, que per trobar-lo cal endinsar-se en la vall del Madriu-Perafita-Claror. Els cinc viaductes estan inclosos en l’inventari general de patrimoni d’Andorra i, exceptuant-hi el de Sassanat, hi tenen la consideració de béns d’interès cultural i, per tant, disposen de la màxima protecció legal.

El concurs que prepara el comú escaldenc s’emmarca en un projecte més ambiciós per revalorar els ponts històrics de la parròquia i que es desplegarà en tres fases, segons explica Montserrat Martell, assessora de projectes estratègics de la corporació.

En la primera part, l’objectiu consisteix a detectar possibles problemes estructurals i fer una proposta de rehabilitació i conservació que mantingui els valors arquitectònics dels ponts. El concurs, apunta, per la seva banda, el conseller de Vida Cultural i Aparcament, hauria de permetre al comú trobar un gabinet d’arquitectura amb el coneixement especialitzat necessari per assumir les obres. A tall d’exemple, explica Martell, un dels punts que haurà de tenir en compte el projecte és què cal fer amb la vegetació incrustada entre les pedres. “N’hi ha que és nefasta per a les estructures i n’hi ha que les ajuda a mantenir-se en bon estat”, puntualitza l’assessora comunal.

En la segona part, el comú s’ha fixat com a objectiu posar en valor el patrimoni restaurat. Per assolir aquesta fita, Martell va apuntar que el comú encarregarà més endavant una proposta d’embelliment que tindrà en compte aspectes com la il·luminació i la senyalització, així com intervencions artístiques. Aquests elements permetran millorar l’atractiu dels ponts, tant per als veïns de la parròquia com per als visitants.

Un cop s’hagin restaurat els viaductes i se n’hagi posat en valor l’entorn, la tercera part del projecte posarà el focus en la història associada a cada monument. “Una de les idees en què ens trobem immersos és treballar amb historiadors i guionistes per documentar els fets relacionats amb cada pont i transmetre’ls d’una manera atractiva als ciutadans i els turistes”, explica Martell. Tot i que no ho sembli, recorda l’assessora del comú, encara hi ha molts detalls de la història d’aquests ponts que no coneixem prou bé.

UN EXEMPLE DE TREBALL D'EQUIP ENTRE EL COMÚ I EL MINISTERI

El projecte per rehabilitar i revalorar els cinc ponts històrics de la parròquia va arrencar l’octubre de l’any passat. Des d’aleshores tres departaments del comú escaldenc –el de Medi Ambient, el d’Urbanisme i el de Cultura– han treballat coordinadament per tirar endavant la iniciativa, en què també ha col·laborat el departament de Patrimoni del ministeri de Cultura. “És un molt bon exemple de treball en equip. M’agradaria que aquesta manera d’encarar els projectes fos la norma a totes les administracions d’Andorra i no una excepció”, afirma Martell.

tracking