Sostenibilitat

El comú impulsa una prova pilot a Santa Coloma de recollida porta a porta dels residus

Començarà a mitjan setembre, s’allargarà fins a final d’any i afectarà mig miler de llars

El comú impulsa una prova pilot a Santa Coloma de recollida porta a porta dels residusCOMÚ ALV

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La recollida porta a porta de residus fa temps que és una realitat a moltes ciutats europees. Les seves experiències han demostrat l’èxit del mecanisme a l’hora d’incentivar el reciclatge a les llars. Alguns exemples són Brussel·les, Berlín o Barcelona, on el nombre de colors de les bosses que s’utilitzen per dipositar la brossa pot arribar fins a cinc. Per primera vegada, aquest sistema arriba a Andorra en format de prova pilot i sota el lema Una deixalla, un color. Així ho van anunciar ahir al migdia la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i el conseller de Sostenibilitat i Innovació, Gerard Estrella, que es van mostrar contents de presentar una proposta “pionera” al Principat.

En concret, la prova pilot –que s’iniciarà a mitjan setembre i s’allargarà fins a final d’any– afectarà 514 llars d’El Cedre de Santa Coloma ubicades als carrers Esteve Albert, del Contrapàs, Roureda Tapada, del Cedre i Castell de Sant Vicenç.

Els veïns que formaran part del projecte hauran de separar els residus en bosses de colors –cada matèria s’assignarà a un color determinat– que el comú els facilitarà. Les escombraries s’hauran de deixar al portal dels edificis cada dia entre les nou i les dotze de la nit i la recollida es realitzarà des de les deu de la nit fins a la una de la matinada. A més, el comú habilitarà una petita deixalleria ubicada a l’aparcament d’El Cedre perquè els veïns hi puguin dipositar els residus fora dels horaris establerts sempre que ho necessitin.

Segons va informar Conxita Marsol, cada vespre es recolliran les deixalles tradicionals, mentre que dos dies per setmana els serveis de neteja s’emportaran tant els envasos com el paper i el cartró. El vidre per reciclar es retirarà un dia a la setmana. Marsol també va detallar que el projecte es farà en col·laboració amb l’actual empresa concessionària i que el cost serà molt reduït, ja que es limitarà al repartiment de les bosses de colors.

La cònsol major va apuntar que “el principal objectiu és que la gent classifiqui millor i generi menys residus”, per tal de millorar l’índex de reciclatge. Marsol va destacar la importància de treballar pel medi ambient, sobretot en “una gran ciutat”, i va demanar la “col·laboració de tots els veïns”.

Per la seva banda, el conseller de Sostenibilitat i Innovació també va apel·lar a la col·laboració, recordant que “Andorra la Vella és la parròquia on les llars generen més residus cada any”, i que és necessari “començar a treballar tots plegats perquè si no arribarem a un punt que serà poc sostenible”. En aquest sentit, Estrella va exposar que l’any 2019 els habitatges de la parròquia van generar 10.637 tones de residus, que suposa unes 38 tones al dia. L’any passat la xifra va disminuir lleugerament: 10.191 tones anuals i unes 35 per dia.

Un dels altres grans objectius del projecte és poder retirar els contenidors de la via pública per millorar la neteja i les olors dels carrers de la ciutat. De fet, amb aquesta primera acció s’eliminaran cinc punts verds i contenidors de la via pública del centenar que avui hi ha a la zona urbana de la parròquia.

Tant Conxita Marsol com Gerard Estrella van avançar que un cop acabi aquesta primera experiència s’avaluarà la viabilitat de la iniciativa i la possibilitat, més endavant, d’ampliar-la a més punts de la parròquia de manera progressiva.

COMUNICACIÓ ALS VEÏNS

El comú augmentarà el diàleg amb els veïns per tal de facilitar al màxim l’èxit de l’estudi. En aquest sentit, al llarg d’aquesta setmana es posarà en contacte amb els 514 habitatges que participaran en la prova per explicar-los el projecte i, al setembre, se’ls contactarà de nou per indicar-los els detalls de com s’efectuarà la recollida de residus. També se celebrarà una reunió de barri perquè tothom pugui resoldre els dubtes que puguin aparèixer.

tracking