Sant Julià de Lòria

El temporal torna a aïllar Bixessarri

Les fortes pluges tornen a afectar la carretera laurediana un mes després de l’últim temporal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les fortes pluges d’ahir a la tarda van provocar de nou afectacions a tot el país. La més important va tornar a tenir lloc a la carretera de Bixessarri, que va romandre tancada fins pràcticament les deu de la nit en els dos sentits de la marxa a causa de les torrentades. Efectius dels bombers, la policia, el COEX i el servei de circulació es van desplaçar al lloc dels fets per fer uns primers treballs a la zona que van permetre obrir un carril per als veïns. En concret, la neteja de les roques més important es van realitzar amb màquines llevaneu per tal de permetre la circulació. Segons va informar el ministre de Territori, Víctor Filloy, la neteja completa de la zona encara trigarà uns dies.

Les fortes pluges van provocar fins a quatre punts de torrentades fortes a la carretera laurediana en les mateixes zones que es van veure afectades ara fa poc més d’un mes a causa de l’últim temporal. En aquesta ocasió, però, la Borda de l’Arena no es va veure afectada. Sí que ho va ser la carretera d’Aixàs pel desbordament del riu, així com la carretera general 6 per les roques que va arrossegar la pluja.

En l’última ocasió, a mitjan juny, el Govern va informar que es durien a terme obres a la zona per millorar les canonades i evitar nous desbordaments, a part de fer els treballs de neteja pertinent que encara s’estaven duent a terme. De moment, però, les obres no han començat perquè estan seguint el procés administratiu. De fet, i sense que sigui conseqüència del temporal d’ahir, l’executiu licitarà avui mateix les obres a la zona després de rebre fa pocs dies el projecte per part de l’empresa adjudicatària. A partir d’avui, doncs, les empreses que hi estiguin interessades podran presentar les seves ofertes i s’adjudicaran els treballs. Segons va indicar Filloy, les obres podrien estar enllestides la tardor vinent. Els treballs han de permetre, tal com va indicar, canviar les canonades de la zona, que ara fan uns vuitanta centímetres, pel que es coneix com una galeria transitable quadrada que farà dos metres quadrats. “Això ha de permetre poder canalitzar els cabals d’aigua i les roques que s’arrosseguen sense que es desbordi”, va indicar el ministre, tot recordant que els darrers fenòmens meteorològics són “curts però molt intensos”.

Veïns de Bixessarri que es trobaven a la zona van relatar que la forta pluja va arribar de cop i que es van veure gairebé atrapats a la carretera. El servei Meteorològic va informar ahir que les fortes tempestes van deixat un registre màxim de 34,6 mm a Aixàs dels quals 32,2 es van acumular en només trenta minuts. Fins al lloc dels fets s’hi van desplaçar el ministre Filloy, el secretari d’Estat d’Interior, Joan León, i els cònsols de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral i Mireia Codina, a part dels efectius dels cossos especials.

El temporal torna a aïllar Bixessarri

El temporal torna a aïllar Bixessarri

El temporal torna a aïllar Bixessarri

tracking