El comú tanca el 2020 amb un superàvit de 8,9 milions d'euros

L’augment dels ingressos derivats de la construcció i la contenció de la despesa impulsen els resultats positius

El comú tanca el 2020 amb un superàvit de 8,9 milions d'eurosFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú va aprovar ahir a la tarda els comptes corresponents a l’exercici del 2020 amb un superàvit de 8,9 milions d’euros. El resultat positiu va ser impulsat, tal com va reconèixer el cònsol menor i conseller de Finances, Joaquim Dolsa, en sessió ordinària de consell de comú, per un augment dels ingressos derivats de la construcció, per una banda, i per una política de contenció de les despeses de funcionament del comú i de les inversions, de l’altra. Concretament, en aquest darrer punt la corporació va liquidar 1,5 milions dels poc més de 8 milions pressupostats, és a dir, el 18,6% del total.

Pel que fa a l’endeutament, la xifra total al final de l’any passat va situar-se en 11 milions, 2,8 milions menys que l’any anterior. En termes percentuals, el deute del comú va mantenir-se en el 40,08% de la mitjana dels ingressos dels últims tres anys, lluny del límit del 200% que fixa la llei. “Tenim l’endeutament més baix de totes les parròquies d’Andorra”, va destacar Dolsa.

En el capítol de despeses, la corporació va executar 21,2 milions, el 65,47% del pressupostat. Segons el cònsol menor, la contenció de la massa salarial –la despesa de personal liquidada va situar-se en 9,1 milions, 0,3 milions menys que l’executada el 2019– i la caiguda de les despeses financeres “gràcies a la reducció de l’endeutament” van fer possible mantenir la despesa total a la baixa.

El motor de la recaptació

Pel que fa als ingressos, el comú va liquidar 30,1 milions, el 95,22% del pressupostat. Tal com va reconèixer Dolsa, la construcció va ser el motor de la recaptació. El cònsol menor va detallar que els impostos directes sobre la construcció van suposar una entrada el 2020 de 3,7 milions a les arques comunals, 1,8 milions més que en el mateix període de l’any anterior. Dolsa també va assenyalar que els ingressos per cessions obligatòries monetàries van doblar-se, ja que van passar d’1,4 milions, el 2019, a 2,8 milions, el 2020. El número dos del comú va apuntar, a més, que la recaptació per transmissions patrimonials va augmentar en poc més de 600.000 euros –el 2020 va ser d’1,6 milions i, el 2019, de 968.000 euros–. D’altra banda, el manteniment de l’activitat econòmica a la parròquia durant la pandèmia va mantenir els ingressos per rendiments arrendataris (2,4 milions) i per activitats econòmiques (també 2,4 milions) respecte de l’any anterior. “El 2020 van crear-se a Escaldes més empreses que les que van tancar-se”, va remarcar.

Per la seva banda, la consellera de la minoria Núria Barquín, del grup demòcrata, va afirmar que els números positius del comú responen a la “bona gestió de les finances durant els mandats anteriors”, liderats per DA. Tot i això, Barquín va assenyalar que l’equip de govern va preveure en el pressupost del 2020 una partida d’inversions “massa ambiciosa” de vuit milions d’euros, i finalment “només” s’ha liquidat el 18,6%. D’altra banda, la consellera de la minoria va fer pública la satisfacció per la contractació, després d’un any i mig de cerca, d’un cap de Finances.

LA RESOLUCIÓ DE LES SANCIONS PER LLENÇAR ESCOBRARIES ON NO TOCA S'AGILITZA

Tots els consellers del comú van autoritzar una modificació de l’ordinació de medi ambient i paisatge urbà que permetrà reduir d’entre tres i sis mesos a dues setmanes el temps de resolució de les sancions als particulars de la parròquia per no llençar les escombraries en els punts i horaris establerts pel comú. Segons va explicar el secretari general del comú, Cerni Escalé, aquesta modificació és possible perquè ho permet el Codi de l’administració. Escalé, que va admetre que el procediment sancionador vigent fins ara era “molt feixuc”, va apuntar que la modificació “disminuirà significament la càrrega de feina per a l’administració comunal”. Per la seva banda, la consellera de Medi Ambient, Cèlia Vendrell, va afirmar que el canvi “s’hauria d’haver fet molt abans”. Vendrell va afirmar que la reducció dels terminis “respon a la voluntat de tenir una parròquia neta i endreçada”. La consellera de Medi Ambient va reconèixer que hi ha “un problema” a la parròquia, ja que “hi ha molts establiments que deixen les escombraries al carrer quan no toca”.

tracking