Cinc edificis poden quedar fora d'ordenació

Els propietaris no podran reformar la coberta o sol·licitar un canvi d’ús en cas que s’aprovin les normes urbanístiques

Dos dels edificis afectats per la modificació.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els propietaris de cinc edificis podrien veure limitats els drets sobre els seus immobles arran d’un canvi de les normes urbanístiques de la parròquia. Si la darrera modificació del Pla d’ordenació i urbanisme de la parròquia d’Escaldes-Engordany (Poupee) supera tots els tràmits administratius –dimarts tot just se’n va aprovar la proposta d’acord provisional en sessió de consell de comú amb el vot en contra de la minoria–, els edificis situats als números 1 i 1b de l’avinguda del Pessebre, 19 de l’avinguda Copríncep de Gaulle, 20 i 22 de l’avinguda de les Escoles, 19 i 21 de l’avinguda Fiter i Rossell, i 15, 15b i 17 del carrer dels Escalls quedarien “fora d’ordenació respecte a les seves alineacions”. En termes pràctics això vol dir, per exemple, que els propietaris no podrien sol·licitar llicències per reformar o modificar la coberta o bé per transformar en habitatges un bloc d’oficines.

El decret que recull la proposta d’acord provisional, al qual ha tingut accés el Diari, especifica que aquests immobles s’han declarat “fora d’ordenació” perquè no estan alineats amb els canvis en el traçat viari que proposa el comú en la mateixa proposta de modificació del Poupee. Segons el document, signat per la cònsol major, Rosa Gili, aquesta redefinició del traçat és necessària per solucionar “problemes en la circulació de vehicles que poden ocasionar accidents amb vianants i dificultats d’accessos dels serveis d’urgències en diversos punts de la xarxa viària”.

Els punts en què el text preveu que cal fer canvis en el traçat són l’avinguda Copríncep de Gaulle, l’avinguda del Pessebre, l’avinguda de les Escoles, el carrer Peces Caldes, el carrer de la Solana i les escales del Falgueró i la cruïlla entre l’avinguda de les Nacions Unides i el carrer del Valira. La proposta de modificació també contempla una correcció del traçat viari de diversos culs de sac que, segons va assegurar Gili dimarts en consell de comú, impedeixen que els vehicles puguin circular-hi amb facilitat. Aquests carrers sense sortida estan ubicats a les urbanitzacions Ermengol Serra, Can Diumenge, Sacalma, Guem, la Plana i Sant Miquel d’Engolasters.

Crítiques de la minoria

La minoria admet que una modificació de les normes urbanístiques com la que proposa l’equip de govern no és una il·legalitat i entra en les competències del comú. Tot i això, també alerta que se’n va aprovar una altra fa dos mesos i que tantes modificacions poden generar inconvenients per als propietaris. “Si cada mig any anem modificant parts del nostre pla d’urbanisme, deixem en inseguretat jurídica molts dels propietaris de la nostra parròquia que no llegeixen el butlletí oficial cada dia i que es trobaran amb una part del seu patrimoni afectat”, va apuntar el conseller Miquel Aleix en la sessió de consell de comú. El representant de la minoria va puntualitzar, a més, que aquesta situació pot agreujar-se si els canvis urbanístics no es difonen bé entre els ciutadans.

Per la seva banda, la consellera Núria Barquín, també a l’oposició, va lamentar en declaracions al Diari que les modificacions proposades per l’equip de govern suposen “posar pals a les rodes a l’habitatge”, ja que els edificis afectats “perdran valor” perquè no s’hi podran fer “obres majors”, és a dir, les que tenen incidència en els elements estructurals de l’edifici.

La proposta provisional de modificació del Poupee es publicarà dimecres al BOPA. Després de 30 dies d’exposició pública per fer-hi al·legacions i del vistiplau, si escau, de la Comissió Tècnica d’Urbanisme (CTU), el text tornarà a sotmetre’s a votació en consell de comú.

LES CLAUS

Edificis afectats

Av. del Pessebre (1 i 1b), av. Copríncep de Gaulle (19), av. de les Escoles (20 i 22), av. Fiter i Rossell (19 i 21) i carrer dels Escalls (15, 15b i 17).

Les conseqüències

Els propietaris no podran sol·licitar llicències per a obres de consolidació o per a canvi d’ús.

Traçats

El comú modifica el traçat viari d’alguns punts de la xarxa amb l’objectiu de millorar la seguretat viària i la circulació.

Seguretat jurídica

La minoria alerta que modificar sovint les normes urbanístiques deixa en inseguretat jurídica els propietaris d’immobles.

Procés administratiu

El text es publicarà al BOPA. Abans que l’avaluï la CTU i se sotmeti a votació al consell de comú estarà 30 dies en exposició pública.

DA AFIRMA QUE HAURIA D'HAVER ESTAT INFORMADA ABANS DELS CANVIS

La minoria denuncia que l’equip de govern no va informar-los de la proposta de modificació de les normes urbanístiques del Poupee fins al dijous 22 de juliol, cinc dies abans del consell de comú, que va tenir lloc el dimarts 27 de juliol. “Vam rebre el decret conjuntament amb la documentació del ple”, va confirmar Barquín en declaracions al Diari. Si bé la consellera demòcrata va admetre que el comú no va cometre cap il·legalitat, ja que va entregar-los els documents dins de termini, va afirmar que, arran de la “importància” de la modificació pels perjudicis que pot provocar als propietaris dels immobles, l’equip de govern els hauria d’haver fet arribar abans els detalls del decret. “Una modificació de les normes urbanístiques no és un canvi menor. És un tema que s’ha de debatre a fons amb l’oposició”, va afirmar la consellera. Per la seva banda, el conseller Aleix ja va retreure a la majoria en la sessió de consell de comú de dimarts que la proposta no s’hagi plantejat en les darreres comissions d’urbanisme. “N’hauríem d’haver estat informats”, va dir.

tracking