El comú agilitza les obres pendents a les urbanitzacions
El consell aprova un crèdit extraordinari de 20.000 euros per realitzar els treballs de regularització a la Font de la Vall
El comú de Sant Julià de Lòria va fer un pas endavant ahir per tal d’acabar de posar en ordre les urbanitzacions irregulars de la parròquia. Es tracta de zones que estan inacabades i, per tant, no compleixen la normativa vigent.
Després d’entrar en vigor fa uns mesos una ordinació que permet a la corporació fer les obres que manquen i cobrar els imports als particulars, el consell de comú va donar llum verd en la sessió d’ahir a una nova ordinació que faculta la junta de govern a aprovar l’execució dels treballs d’urbanització pendents, un tràmit que fins ara havia de passar per sessió de comú. Això permetrà a la corporació agilitzar el camí per anar regulant les urbanitzacions de la parròquia que tenen treballs pendents.
La font de la vall
La primera urbanització que es regularà per aquesta via és la Font de la Vall. La majoria i la minoria del consell es van posar d’acord per aprovar, de forma unànime, un crèdit extraordinari d’entre 15.000 i 20.000 d’euros per acabar les obres pendents en aquesta urbanització, que el comú preveu poder iniciar entre els mesos de setembre i octubre. Segons el cònsol major, Josep Majoral, els treballs que cal fer en aquesta zona són la instal·lació del tub d’aigua potable, l’enllumenat públic, l’enquitranament i la finalització de les voreres. El comú pagarà les obres i després els 12 propietaris hauran d’abonar l’import a la corporació.
El motiu pel qual el comú ha hagut de prendre la iniciativa dels treballs a la Font de la Vall és que oposició de dues persones estava bloquejant els treballs.
Aquest mateix problema s’està donant en altres zones de la parròquia, segons va apuntar Majoral. Des que es va facultar el comú per fer les obres, diversos veïns que volen regular la urbanització on viuen s’han manifestat perquè la negativa d’algun veí no els permet executar els treballs. En aquests casos, el cònsol va declarar que “segurament el comú intervindrà per acabar la urbanització i posteriorment els passarà la factura”. En canvi, en el millor dels supòsits, la regulació de les urbanitzacions es realitzarà per iniciativa dels veïns.
La parròquia compta amb una trentena d’urbanitzacions inacabades i el cost total de les obres per regular-les és d’entre els quatre i els cinc milions d’euros. En aquest sentit, Majoral va destacar que “és un camí llarg que hem emprès i que està marcat a la Llei del sòl”. Ara bé, el cònsol major va descartar la possibilitat que el 2024 s’hagin regulat totes les zones de la parròquia, ja que el comú no té prou capacitat financera.
Des de la minoria, Cerni Cairat va demanar transparència, una petició a què Majoral va respondre indicant que abans d’arribar a la junta de govern, el tràmit passarà per la comissió d’Urbanisme. Cairat va aprofitar per comprometre’s a seguir amb els treballs en cas d’arribar al govern la pròxima legislatura.
La problemàtica de les urbanitzacions irregulars, segons va explicar el cònsol major, en bloqueja el creixement. “Una urbanització que no ha estat acabada i entregada al comú és una urbanització on no es pot construir”, va dir, i perjudica tant els propietaris com el comú.
Durant la sessió també es va aprovar la delimitació comunal dels terrenys anomenats Terra Burguada, Roca Rodona i Terra Camp Beneït.