balanç
Medi Ambient va retirar 400 tones de material del riu durant el 2020
Es van recollir 365 quilos de deixalles als refugis no guardats en el marc de les accions pactades a l’Estratègia Nacional del Paisatge
L’any 2020 es van dur a terme diverses tasques i accions per mantenir el bon estat del paisatge del Principat. Unes operacions que s’emmarquen dins l’Estratègia Nacional del Paisatge d’Andorra (ENPA). Segons va informar ahir el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, amb relació al balanç de l’any passat, es van retirar un total de 400 tones de material vegetal a partir de les tasques contínues de neteja i manteniment de la vegetació de la ribera al llarg de 27 quilòmetres de rius i torrents. D’altra banda, també es van restaurar prop de 1.000 metres quadrats de marges de rius amb estaques de diferents espècies de salzes a les zones del riu Valira del nord i al Valira d’orient.
Quant a les accions relacionades amb la integració paisatgística d’infraestructures viàries, s’ha continuat fent el seguiment ambiental de les restauracions dutes a terme en alguns talussos de la carretera del port d’Envalira, i s’ha pogut comprovar el bon estat i la correcta evolució de la vegetació implantada durant les restauracions fetes el 2016 i el 2018. A més, s’ha continuat treballant en el manteniment de les plantacions que es van fer el 2017 a la zona de la duana del riu Runer, des de la rotonda de la depuradora fins a la frontera.
Per altra banda, el ministeri també ha dut a terme accions als refugis no guardats. En aquest sentit, i tal com es ve fent des de fa molts anys, durant el 2020 s’han realitzat diverses tasques de manteniment i reparacions de part de les teulades, finestres, llums i plaques fotovoltaiques. També s’han fet tasques de neteja que han permès recollir 365 quilos de deixalles, un 26% menys que el 2019.
En l’àmbit educatiu, Andorra Sostenible va impartir durant l’any passat sis sessions del taller Som paisatge, en què van participar 178 alumnes. D’aquesta acció en va sorgir un recurs digital en forma de fitxa explicativa consultable al web de l’equipament.
El departament de Medi Ambient i Sostenibilitat va rebre 114 denúncies durant el 2020, 81 de les quals són per afectacions a les aigües i molèsties de soroll, i 33 són fotodenúncies, majoritàriament per residus abandonats i contaminació de les aigües superficials. Ara s’està treballant per a la nova Estratègia Nacional del Paisatge d’Andorra per al període 2021-2035, que té com a objectius globals el manteniment dels paisatges d’alta muntanya, apropar els entorns fluvials a la ciutadania i integrar les infraestructures viàries en el paisatge. L’estratègia, de fet, va ser aprovada pel Govern el 27 d’abril del 2011 i segueix els principis i els objectius del Conveni europeu del paisatge, que indica que cada país pot acordar uns objectius de qualitat per als seus paisatges i definir les accions necessàries per assolir-los, comptant amb la participació ciutadana.
L’Estratègia Nacional del Paisatge va néixer l’any 2010 en un fòrum en què es van establir 99 accions per assolir diversos objectius, els quals es van prioritzar per urgència i importància.
CLAUS
Accions 2020
El ministeri va dur a terme l’any passat diverses accions, com ara la neteja i manteniment de rius o la integració paisatgística d’infraestructures viàries.
Nova etapa
Des del 2019 ja s’està treballant en la nova Estratègia Nacional del Paisatge per al període 2021-2035.
NOVA SENYALITZACIÓ DE CAMINS I SENDERS
Pel que fa a camins i senders, el ministeri de Medi Ambient ha reforçat en alguns punts la senyalització de l’itinerari de la ruta Coronallacs per millorar l’orientació dels usuaris. També s’ha dut a terme un estudi cartogràfic i sobre el terreny per crear dues variants del sender de gran recorregut GR-11 per al tram que va des del refugi del Comapedrosa fins al poble d’Ordino, i una altra variant del GRT de les tres nacions pel que fa a l’etapa entre el refugi del Fourcat, situat a França, i el refugi del Comapedrosa, per evitar el pas per Llorts.