Gasopas guanya 2 milions en un any marcat per la Covid

El 85% dels beneficis que l’empresa del Pas de la Casa va generar el 2020 es reparteix entre els accionistes i el 15% restant passa a reserves

Benzinera de Gasopas al Pas de la Casa.GASOPAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Gasolinera del Pas de la Casa (Gasopas) va obtenir uns beneficis després d’impostos de 2.001.072 euros el 2020, segons l’informe de gestió de l’empresa corresponent a l’exercici econòmic de l’any passat, a què el Diari ha tingut accés. La societat, participada al 51% pel comú d’Encamp, va guanyar el 25% menys que el 2019, en què aquesta xifra va enfilar-se fins a 2.694.609 euros. Fonts de la companyia van apuntar que la facturació va situar-se al voltant de 18 milions d’euros i van confirmar que el 85% dels beneficis (1.700.911 euros) s’ha repartit entre els accionistes, mentre que el 15% restant ha passat a formar part de les reserves de l’empresa.

Segons l’informe de gestió, l’evolució del negoci de Gasopas ha estat marcada per dos factors: les restriccions a la mobilitat transfronterera arran de la crisi sanitària i la fluctuació del preu del petroli.

Pel que fa al primer punt, l’informe assenyala que “des de mitjan mes de març i fins a primers del mes de juny, el confinament total a Andorra i també als països del nostre entorn va provocar una disminució (...) de l’afluència al país”. El document conclou que les restriccions van reduir l’activitat de l’empresa “fins al 99%” durant aquest període. Tot i que en els mesos d’estiu l’aixecament d’algunes de les mesures restrictives va fer “tornar a la normalitat” l’afluència de visitants, el nou confinament general decretat al novembre també va afectar l’activitat de l’empresa, tot i que l’arribada de turistes del sud de França “va permetre recuperar una petita part de les vendes habituals”.

Pel que fa a l’evolució del mercat del petroli, l’informe apunta que els preus dels carburants van experimentar “contínues variacions”. Durant la primera meitat de l’any, explica el document, el preu del petroli va caure a nivells “rècord”, i no va ser fins al juliol que no va començar a recuperar-se i “més tard ja, a finals d’any”, que van tornar a situar-se “en valors semblants als de l’inici del 2020”.

Malgrat aquests entrebancs, Gasopas considera que el resultat econòmic de l’exercici del 2020 ha estat bo. L’informe resumeix la situació d’aquesta manera: “En un escenari complicat, amb contínues dificultats que han impedit l’activitat normal de l’estació, provocades per les constants fluctuacions de preus, baixades importants de les vendes i les incidències provocades per la pandèmia, s’han pogut optimitzar els estocs i amb una gestió contínua dels preus de venda s’ha aconseguit mantenir els marges.”

INVERSIONS

Durant el 2020, Gasopas ha invertit 1.754.919 euros, dels quals 1.330.695 corresponen a la reforma exterior de l’estació, incloent-hi la nova teulada. L’informe recalca que les inversions s’han satisfet “totalment amb recursos propis i sense necessitat d’operacions creditícies, utilitzant saldos en compte corrent i dipòsits bancaris”. El document també recorda que, arran de les seva estabilitat financera, durant l’exercici del 2020 l’empresa no va fer ús de les principals mesures especials implantades pel Govern i pel comú d’Encamp per fer front a la situació econòmica derivada de la pandèmia ni tampoc va haver d’aplicar un ERTO.

Gasopas ha iniciat aquest any la reforma de l’interior de les seves instal·lacions, i properament té previst de fer-hi altres millores, com ara el refibrat de les cisternes, el reforç del sistema de seguretat en la manipulació dels estocs i la digitalització dels procediments de control, entre d’altres.

tracking