Reportatge

Vola perdiu xerra, vola

Una vintena de perdius xerres van ser alliberades ahir al vedat de caça de Ransol per tal de repoblar la zona i contribuir al manteniment de l’espècie al llarg del territori andorrà

Un moment de l'alliberament de les aus al medi natural.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els agents del cos de banders van procedir ahir a la solta d’una vintena de perdius xerres al vedat de caça de Ransol, a la parròquia de Canillo. Es tracta d’una de les accions d’un programa de repoblació que es va engegar cincs anys enrere i en el què participen el propi cos de banders, la Federació de Caça, el ministeri de Medi Ambient i els comuns. Aquestes vint perdius xerres (perdix perdix hispaniensis) que van ser introduïdes ahir al medi natural formen part d’un total de 700 exemplars que seran soltats aquestes setmanes. La campanya va començar dimecres i continuarà a finals de setembre, un cop hagi passat la Setmana de l’isard.

Envers la solta d’ahir, el cap dels banders, Ferran Teixidó, indicava que “la voluntat és fer una reintroducció de la perdiu per a augmentar els nombre i per a ajudar-la a distribuir-se per tot el territori d’Andorra”. Teixidó recordava, a més, que “aquí és un territori on no es pot caçar i el que farà la perdiu és reproduir-se dintre de la reserva i repoblar les zones veïnes al vedat”. Pel que fa a la situació general de l’espècie al país, el cap dels banders va apuntar que “és bona” i va remarcar que “es fa un treball molt important a la zona on es cria la perdiu per a que quan es deixi tingui una probabilitat molt alta de sobreviure”. En la campanya es repoblaran altres vedats de tot el país, com ara el vedat de caça d’Enclar o diferents zones cinegètiques i zones adaptades a la supervivència de la perdiu en totes les parròquies.

Per la seva banda, el president de la Federació de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes, recordava que la reintroducció forma part d’un programa engegat fa cinc anys, l’objectiu del qual és “reforçar la població que tenim de perdiu xerra, perquè és una perdiu que es caça i que a l’hivern pot tenir més o menys pèrdues”. Cabanes va valorar que “som un país d’excel·lència en tot i amb això no som una excepció perquè encara volem reforçar més la població de perdius”. En aquest sentit, el president de la federació va matisar que “nosaltres, malgrat que les poblacions són bones, hem volgut encara donar més soport a aquesta espècie i que hi hagin per totes les muntanyes i sigui un èxit el projecte”. Envers el centre de cria de Llumeneres, Cabanes va opinar que “pràcticament és l’únic centre d’aquestes característiques que existeix al mòn amb perdiu amb genètica autèntica salvatge”.

Per part del Govern, el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, va apuntar que aquest programa “fomenta la conservació de la biodiversitat” i va qualificar d’”exitosa” la reintroducció de l’espècie.

En darrer terme, el cònsol menor de Canillo, Marc Casal, va explicar la participació dels comuns en el projecte. “La federació fa una demanda a la reunió de cònsols, es valora i es fa una aportació de 1.000 euros per cada parròquia”, va relatar el polític canillenc.

Instant en què les perdius entren en contacte amb el medi natural.

tracking